PSOE i PP mantenen la penalització per injúries al rei i l’ultratge a la bandera “sobreprotegint injustificadament la monarquiaâ€
El senador pel BLOC Pere Sampol va rebre, però, el suport d’ERC, ICV-EUiA i BNG a les esmenes que va presentar dimecres al ple del Senat on es va debatre la modificació del Codi Penal
El senador pel BLOC i PSM-Verds, Pere Sampol, va defensar el passat dimecres deu esmenes per a la modificació del Codi Penal. Algunes feien referència a la supressió d’articles sobre el règim penitenciari, o les penes de treballs i l'accés a programes de formació, entre d’altres qüestions tècniques. Les esmenes però que van dur més polèmica van rebre el vot en contra tan dels senadors del PP com del PSOE. Però, no obstant el bloqueig per aprovar aquestes esmenes dels principals partits, el senador per les Illes va rebre el suport d’ERC, ICV-EUiA i BNG.
Aquestes darreres fan referència específicament als drets democràtics i suposaven retirar aquells articles (409.3 i 491) “de dubtosa constitucionalitat que criminalitzen la dissidència ideològica”. Es tracta de dos articles de l’actual Codi Penal que, segons va manifestar Sampol durant la seva intervenció “suposen una sobreprotecció injustificada al honor del rei i altres persones a ell assimilades. Ni la monarquia com a institució ni el rei són immunes a la crítica política”.
D’aquesta manera, el senador va defensar que tota opinió crítica en aquest sentit “hauria de quedar al marge de la intervenció penal ja que està emparada pel dret constitucional de llibertat d’expressió”.
Així mateix, Pere Sampol proposà la supressió de l’article 543 sobre els delictes d’ultratge a l’Estat o a les CCAA o als seus símbols o emblemes, ja que han estat considerats per part de la doctrina penal “de dubtosa constitucionalitat”. En aquesta línia, el senador manifestà que ni als Estats Units ni a França cremar una bandera, per exemple, és considerat delicte. En canvi, sí ho és a Itàlia, Alemanya i l’Estat espanyol, “tres països que en algun moment del segle XX han sofert dictadures”.
Per això, i d’acord amb el valor del pluralisme polític, Sampol entén que els delictes d’ultratge “siguin considerats un vestigi anacrònic d’un Dret Penal polític més propi d’èpoques no democràtiques”.
|