"La fermesa d'un somriure" Sebastià Serra, en la memòria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

Palma. 01/02/2010

Cort elimina els elements d‚Äôexaltaci√≥ franquista del monument a les v√≠ctimes del creuer ‚ÄúBaleares‚ÄĚ

L'Ajuntament de Palma aplica la llei de mem√≤ria hist√≤rica amb la col‚ÄĘlocaci√≥ d‚Äôuna placa que expressar√† la voluntat democr√†tica de no oblidar mai els horrors de les guerres i les dictadures. El PSM-EN sempre havia reclamat la contextualitzaci√≥ del monumentL'Ajuntament de Palma, en aplicació de la Llei 52/2007 de 26 de desembre de reconeixement i ampliació dels drets dels qui patiren persecució i violència durat la Guerra Civil i Dictadura, ha decidit eliminar del monument a les víctimes del creuer Baleares, ubicat a sa Feixina, tots aquells elements que representen una exaltació de la revolta militar, la guerra o la repressió de la dictadura.

Aquesta decisió, decretada avui per la batlessa de Palma, Aina Calvo, a proposta de l'àrea de Cultura i Patrimoni, que dirigeix la regidora, Nanda Ramon (PSM-EN), suposa a la pràctica la retirada de diferents elements del monument i la transformació d'aquesta peça del passat en un punt de trobada i de convivència ciutadana que representi els valors democràtics.

Aquesta √©s, d‚Äôaltra banda, la posici√≥ que sempre ha mantengut el PSM-EN respecte al monument de sa Feixina. De fet, en la legislatura anterior l‚ÄôAjuntament de Palma va acordar per unanimitat (i, per tant, amb el vot dels nacionalistes) demanar que s‚Äôeliminassin les inscripcions del monument i que s‚Äôinstal‚ÄĘl√†s una placa amb un text per contextualitzar el moment hist√≤ric, i que explic√†s la realitat del que va passar durant la guerra civil.

Els elements que es retiraran, en aplicaci√≥ de l'article 15.1 de la llei, s√≥n l'escut i el text en relleu de la cara de migjorn del monument. Igualment, es col‚ÄĘlocar√† una placa en el monument redactada en cinc lleng√ľes (catal√†, castell√†, angl√®s, alemany i franc√®s) amb el text seg√ľent: "Aquest monument va ser erigit l'any 1948 en record de les v√≠ctimes de l'enfonsament del creuer Baleares, durant la Guerra Civil (1936-1939). Avui √©s per a la ciutat s√≠mbol de la voluntat democr√†tica de no oblidar mai els horrors de les guerres i les dictadures. Palma 2010".

D'aquesta manera, el monument es convertirà en un reflex de l'oposició a la dictadura i la reivindicació dels valors de concòrdia, de respecte del pluralisme i de defensa pacífica de totes les idees.

El proc√©s que ara ha culminat es va iniciar amb l'arribada del nou consistori i l'aprovaci√≥ de la Llei 52/2007 de 26 de desembre de mem√≤ria hist√≤rica. L'Ajuntament ha rebut distintes peticions en relaci√≥ al monument. Per exemple, l'Associaci√≥ per a la Recuperaci√≥ de la Mem√≤ria Hist√≤rica ha demanat la demolici√≥ del monument. Aix√≠ mateix, s'ha rebut la petici√≥ de l'Associaci√≥ per a la Revitalitzaci√≥ dels Centres Antics (ARCA) instant a la protecci√≥ del monument, i una altra de l'Associaci√≥ de Ve√Įnats de Sant Jaume i Plataforma del Centre Hist√≤ric contra la destrucci√≥.

Amb la voluntat de donar correcte compliment a la llei i actuar amb el rigor i la fonamentació jurídica necessària, l'Ajuntament va encarregar un informe a Maria Ballester Cardell, professora de Dret Constitucional de la Universitat de les Illes Balears (UIB), i Bartomeu Trias Prats, professor de Dret Administratiu de la UIB, sobre l'aplicació en el cas concret del monument de sa Feixina, de la Llei de memòria històrica.

Tenint en compte les consideracions dels juristes i en aplicació de l article 15.1 de la Llei de memòria històrica, l'Ajuntament resol la retirada dels elements exaltadors de la Guerra Civil i la dictadura del monument a les víctimes del creuer Baleares ubicat a sa Feixina.

La decisi√≥ de l'Ajuntament de Palma es fonamenta b√†sicament en els arguments seg√ľents:

La llei de la memòria històrica no exigeix la retirada de tots els símbols del franquisme, sinó d'aquells que tinguin una vocació o significat exaltador del règim o la confrontació.

El monument de sa Feixina és un memorial a unes víctimes. Unes víctimes relacionades amb la ciutat, algunes d'elles menors d'edat, i que, tot i que el seu record hagi estat honorat, no han perdut la seva condició de víctimes: es tracta, per tant, d'un memorial, i no d'un monument d'exaltació.

La llei 52/2007 de 26 de desembre √©s una norma que reconeix totes les v√≠ctimes sense discriminaci√≥, ja que a la seva exposici√≥ de motius deixa clar que: ‚ÄúEs l'hora, doncs, que la democr√†cia espanyola i les generacions vives que avui en gaudeixen honrin i recuperin per sempre tots els que directament van patir les injust√≠cies i greuges produ√Įts, per uns o altres motius pol√≠tics o ideol√≤gics o de creences religioses, en aquells dolorosos per√≠odes de la nostra hist√≤ria. Per descomptat, els qui van perdre la vida. Amb ells, les seves fam√≠lies.‚ÄĚ

√Čs des d'aquesta voluntat integradora de la llei, igualadora de totes les v√≠ctimes, que cal cercar solucions que situ√Įn els s√≠mbols hist√≤rics en el nou context de valors democr√†tics. I aquesta √©s la idea que ha guiat l'Administraci√≥ en relaci√≥ al monument de sa Feixina.

L'afectaci√≥ de llei sobre un be determinat pot ser total o parcial, afectant √ļnicament a alguns elements. Per aix√≤, en aquest cas, la finalitat integradora de la llei -igualadora de totes les v√≠ctimes- √©s compatible amb el manteniment del monument modificant alguns elements del mateix: eliminant tots aquells que s√≠ s√≥n d'exaltaci√≥ del r√®gim- i fent aix√≠ possible que el mon√≤lit tingui "vertaderament el sentit d'element commemoratiu de les v√≠ctimes".Ě
      

 

 


PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: