"La fermesa d'un somriure" Sebastià Serra, en la memòria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

NotĂ­cies. 05/10/2009

El PSM-EN insta a UM a retirar l’esmena de Son Baco abans de reincorporar-se al govern del Consell

Biel Barceló: “si UM no garanteix la governabilitat ni el compliment del Pacte, haurà de presentar una alternativa en forma de moció de censura amb el PP”L’Executiva del PSM-Entesa Nacionalista ha analitzat avui la situació política derivada del trencament unilateral del Pacte al Consell de Mallorca per part d’Unió Mallorquina. El secretari general dels nacionalistes i portaveu parlamentari del BLOC, Biel Barceló, i la vicesecretària general del PSM-EN i portaveu del BLOC al Consell, Joana Lluïsa Mascaró, han comparegut en roda de premsa per informar dels acords presos.

Mascaró ha explicat que “la prioritat del PSM-EN és garantir l’estabilitat i la governabilitat de les institucions, per tal d’aplicar les polítiques progressistes i en clau de país pactades l’any 2007 i per tal de fer front a la crisi econòmica”. Respecte a una possible renegociació del Pacte, la dirigent nacionalista ha assegurat que “des del PSM no acceptarem modificacions a la baixa o renúncies en les polítiques progressistes i de canvi de model territorial” com a contrapartida perquè UM es reincorpori al govern del Consell.

En aquest sentit, Biel Barceló ha explicat que el PSM-EN posarà damunt la taula una sèrie de compromisos inclosos dins el Pacte de govern que s’hauran de complir i de “qüestions que s’hauran de resoldre abans d’una eventual reincorporació d’UM a l’equip de govern del Consell”. Aquestes qüestions són:
- Retirada de l’esmena del camp de golf Son Baco, “per ser un clar incompliment del Pacte”.
- Manteniment de la composició actual de la Comissió Insular d’Urbanisme: “no entenem que es pugui deixar les decisions sobre urbanisme en mans d’UM i del PP”.
- Compliment del compromís de modificació del Pla Territorial de Mallorca per eliminar les Àrees de Reconversó Terrotorial (ARTs) en aquesta legislatura.
- Compliment del compromís d’aprovació de la llei del sòl en aquesta legislatura.
- Compliment del compromís d’aprovació d’un Pla Director Sectorial de Carreteres consensuat entre tots els socis del Pacte.
- Que no hi hagi “caps de turc ni destitucions” als mitjans de comunicació públics: “el PSM-EN no acceptarà atacs a la independència i professionalitat dels mitjans públics. Si es plantegen canvis en les direccions d’aquests mitjans, hauran d’afectar a tots, i sempre per garantir que es nomenaran directius independents amb perfil professional”.
- CompromĂ­s dels partits del Pacte que en els diferents governs no hi hagi membres contra els quals els jutges hagin decretat mesures cautelars per causes judicials de presumpta corrupciĂł.

Si es constata que no es pot redreçar la situació per “garantir l’estabilitat i la governabilitat de les institucions, i el compliment dels acords del Pacte de govern”, Biel Barceló ha avançat que “el PSM-EN instarà a UM a presentar una alternativa de govern, en forma de moció de censura amb el PP”.

Finalment, el secretari general dels nacionalistes ha advertit que si hi ha votacions amb efectes substancials, al Consell o al Parlament, en contra dels compromisos del Pacte, com ara l’esmena al Decret Nadal per permetre el cap de golf de Son Baco, “és evident que això haurà de tenir conseqüències: els qui votin en contra del Pacte hauran d’abandonar els governs o hauran de ser cessats”.

D’altra banda, sobre la pretensiĂł d’UM de fer del PSOE l’únic interlocutor vĂ lid, Biel BarcelĂł ha afirmat que “el PSOE no parla pel PSM-EN ni pel BLOC: que ningĂş no es pensi que es poden tancar acords bilaterals”. Al seu torn, Joana LluĂŻsa MascarĂł ha assenyalat que “si UM insinua que vol arribar a pactes o que tĂ© pactes amb el PSOE que la resta de socis desconeixem, seria inacceptable. Sobretot si sĂłn pactes que tenen a veure amb qĂĽestions judicials”.ť
      

 

 
PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: