"La fermesa d'un somriure" Sebastià Serra, en la memòria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

NotĂ­cies. 02/10/2009

El PSM-EN vol incloure Balears en el Fons de CompensaciĂł en quedar per davall la mitjana estatal en renda per cĂ pita

Sampol hi presentarà una moció o una esmena als PGE, que segons Biel Barceló “són dolents perquè malgrat la millora ens continuen deixant a la coa en inversions estatals”El secretari general del PSM-Entesa Nacionalista, Biel Barceló, i el senador d’aquest partit, Pere Sampol, han fet avui una valoració del projecte de Pressuposts Generals de l’Estat per a l’any 2010. D’una banda, els nacionalistes valoren positivament l’increment global dels fons estatals que rebran les Illes Balears respecte als anys anteriors (544 milions front als 414 d’enguany), tot i que critiquen el fet que “els Pressuposts de l’Estat continuen deixant les Illes Balears molt per davall de la mitjana estatal pel que fa a les inversions per càpita”.

Biel Barceló apunta que mentre en el conjunt de l’Estat la mitjana d’inversions estatals directes és de 627 euros per càpita, a les Illes Balears, sumant les inversions directes, les inversions a través de convenis i les transferències de capital, els fons estatals només representen 506 euros per càpita. Per tant, si calculàssim la mitjana estatal sumant-hi els fons que reben altres Comunitats Autònomes en concepte de convenis i de transferències de capital, “encara estaríem molt més lluny de la mitjana”.

La conclusió, segons el secretari general del PSM-EN, és que “tot i que hem millorat, encara quedam a la coa en inversions. També pel que fa al sistema de finançament, ara per ara continuam per davall de la mitjana, i pensar que a partir de l’any 2012 amb el nou sistema de finançament hi podrem arribar és una qüestió de fe. La situació global continua sent dolenta”. Per això “des del PSM-EN pensam que no ens podem conformar amb aquestes xifres”.

Al seu torn, Pere Sampol ha recordat que diferents estudis (del CES, del CRE de Sa Nostra, etc) han posat de manifest que la renda per càpita de les Illes Balears s’ha reduït de manera “vertiginosa” els darrers anys (fins a 16 punts en vuit anys), fins al punt que des del 2008 estam per davall la mitjana estatal en renda per càpita en poder de compra: “som pobres, relativament a la resta de l’Estat. S’han esbucat tots els tòpics existents sobre les Balears”.

El senador nacionalista utilitza aquesta dada (que el PSM-EN reclama que sigui recollida a les dades oficials de l’Estat) per proposar, a través d’una moció que registrarà pròximament en el Senat, que les Illes Balears siguin incloses l’any 2010 en el Fons de Compensació Interterritorial. L’únic criteri per entrar en aquest fons, que ha gestionat enguany 1.225 milions d’euros (dels quals 61 han anat a parar a Múrcia i 56 a Astúries, per posar dos exemples de Comunitats Autònomes amb una població similar a la balear), és comptar amb una renda per càpita inferior a la mitjana estatal. Condició que ja acompleix les Illes Balears, a qui, segons el PSM-EN, li correspondria una aportació extra de, com a mínim, 50 milions d’euros.

Si la moció no prospera, Sampol ha avançat que presentarà una esmena en aquest sentit als PGE. El senador nacionalista també presentarà una moció per revisar el criteri de distribució dels fons europeus, amb el mateix argument: “si les Illes Balears hem estat solidàries quan hem tengut una renda per càpita superior a la mitjana, és just que ara nosaltres siguem perceptors de solidaritat”.

El PSM-EN atribueix en gran mesura la pèrdua de renda per cĂ pita de les Illes Balears a l’increment notable de poblaciĂł experimentat els darrers anys. A mĂ©s, el fet que aquest increment no hagi estat acompanyat d’un increment del finançament i de les inversions estatals, ha provocat una pèrdua de qualitat dels serveis pĂşblics essencials (accentuada per la crisi econòmica actual). Per tot això, els nacionalistes consideren imprescindible que l’Estat adopti mesures per corregir la situaciĂł, com ara la inclusiĂł de Balears en el FCI.ť
      

 

 
PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: