"La fermesa d'un somriure" Sebastià Serra, en la memòria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

NotĂ­cies. 28/09/2009

El PSM-EN critica la pujada d’imposts del Govern espanyol: “és indiscriminada i perjudica les Balears”

Biel Barceló es mostra favorable a mesures fiscals ecològiques, que no afectin els sectors productius ni les rendes baixes, amb l’objectiu de “fer front a la crisi”El secretari general del PSM-Entesa Nacionalista, Biel Barceló, ha criticat avui les mesures fiscals del Govern de l’Estat, presidit per José Luis Rodríguez Zapatero (PSOE), perquè “afectarà a les rendes mitjanes i baixes, no inclou cap mesura de fiscalitat ecològica i perjudicarà els sectors turístic i comercial de les Illes Balears”.

El dirigent nacionalista ha recordat la seva posició favorable a “estudiar la possibilitat d’apujar imposts com a mesura per a fer front a la despesa pública necessària en temps de crisi, tal i com s’estan plantejant molts governs d’arreu del món”. Ara bé, ha precisat que “des del PSM-EN pensam que si es pren una decisió d'aquest tipus no ha d'afectar als sectors productius (que, al contrari, ara necessiten incentius) ni a les persones amb rendes mitjanes o més baixes”. Per tant, Biel Barceló defensa “la fiscalitat per a les rendes més altes”, alhora que aposta per “la fiscalitat del futur: la mediambiental o ecològica”.

El secretari general dels nacionalistes considera que “les mesures del Govern espanyol no compleixen cap d'aquests requisits”. En primer lloc, la pujada de l'IVA “no discrimina entre rendes altes i baixes (i perjudica clarament a les mitjanes i baixes)”, i també “pot perjudicar els sectors turístic i comercial de les Illes Balears, sectors que en el moment actual poden perdre competitivitat com a resultat d’aquesta pujada impositiva”. “En general, la pujada de l'IVA pot recupercutir en una davallada del consum, precisament quan la sortida de la crisi requereix de mesures que l'incentivin”, ha afirmat Barceló.

D’altra banda, el també portaveu parlamentari del BLOC apunta que el Govern de l’Estat no ha adoptat cap mesura que es pugui considerar de fiscalitat ecològica. Sobre la devolució dels 400 € de l'IRPF, tot i qualificar-la d’“electoralista” i d’un “error per la seva discutible utilitat social”, Biel Barceló apunta que “tornar enrere aquesta mesura és una mostra de la política econòmica tan erràtica del Govern Zapatero”. Finalment, el dirigent nacionalista valora positivament la rebaixa de l'impost de societats per a les petites i mitjanes empreses: “aquesta mesura sí que pot ajudar a incentivar aquest sector”.

Segons BarcelĂł, “sobta que els socialistes espanyols facin unes pujades d'imposts tan simplistes, amb l'Ăşnic objectiu de recaptar, quan podrien haver optat per canvis en la fiscalitat que cercassin objectius socials o mediambientals; i que mentrestant els socialistes balears vulguin renunciar a prendre mesures que vagin en aquest sentit, amb les quals aconseguirĂ­em majors ingressos que ens permetrien continuar aplicant polĂ­tiques socials, educatives, de salut o de transport pĂşblic”.ť
      

 

 
PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: