"La fermesa d'un somriure" Sebastià Serra, en la memòria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

Notícies. 29/06/2009

Manifest: “Volem veure televisió en català”

El Consell de Direcció Política del PSM-EN, reunit aquest cap de setmana a sa Pobla, ha aprovat el següent manifest, que duu per títol "Volem veure televisió en català"Des de l’any 1985 podem veure TV3 a les Illes Balears, gràcies a l’empenta de l’Obra Cultural Balear, que a través de l’Associació Voltor ha garantit durant anys la recepció de la televisió pública catalana al nostre país. Més endavant van arribar el Canal 33, el Canal 9 i Punt 2. La tenacitat de la societat civil ha estat més forta que la desídia d’unes institucions autonòmiques que, durant anys, no van mostrar cap interès en el foment del català en l’espai audiovisual.

Durant els últims anys s’havia avançat en el suport institucional a aquesta iniciativa social. D’altra banda, la creació de la televisió i la ràdio autonòmiques de les Illes Balears, IB3, ha estat una fita important per a la construcció de l’espai de comunicació en català. L’arribada de la TDT havia de significar la normalització definitiva de la recepció de totes les televisions públiques que emeten en català a tot el territori de la nostra llengua.

Però quan semblava que tot estava guanyat, quan la sintonia entre els governs de les Illes Balears i de Catalunya havia de ser la millor garantia de la normalitat, la burocràcia i els interessos econòmics fan perillar aquesta important conquesta del poble de les Illes Balears. Amb la implantació de la TDT, es multiplicarà el nombre de canals que podran oferir productes com ara sèries, pel•lícules i retransmissions esportives en castellà (com a mínim hi haurà 24 canals estatals, en aquesta llengua), mentre que els canals que podrien oferir aquests mateixos productes en català es podrien reduir a un: IB3.

No volem que l’apagada analògica comporti una apagada lingüística. No ens volem deixar prendre el dret a escollir quines televisions volem veure. Volem poder veure tots els canals de televisió en català, íntegrament i amb normalitat. Volem viure plenament en català, perquè és el nostre dret.

Per tot això, el PSM-EN instarà les institucions públiques de les Illes Balears (Govern, Parlament, Consells) a:

1. Consolidar les televisions i ràdios públiques de les Illes Balears (tant IB3 com les televisions i ràdios insulars i la delegació territorial de RTVE a Balears) com a referents comunicatius en el marc audiovisual del nostre país, que contribueixen a la normalització plena de la llengua catalana com a llengua comuna dels ciutadans de les Illes Balears, i ofereixen una informació plural, professional, independent, de qualitat i de proximitat. Aquests mitjans han d’estar dotats amb pressuposts adequats.

2. Treballar per complir els compromisos del Pacte de Govern, dos dels quals són “assegurar la presència de canals en català a la TDT” i “assegurar la recepció normal a totes les illes dels canals de ràdio i televisió que emeten per a tota l’àrea lingüística catalana”. Els ciutadans de les Illes Balears han de poder rebre tots els canals de televisió i ràdio públics en llengua catalana, íntegrament i amb total normalitat.

3. Signar acords, o aprofundir i ampliar els acords ja signats, entre el Govern de les Illes Balears i els governs català, valencià i andorrà per a la reciprocitat de les respectives televisions i ràdios públiques, entesa en sentit ample. Desenvolupar aquests acords, especialment pel que fa a l’articulació de mecanismes estables de cooperació entre les corporacions audiovisuals públiques dels diferents territoris, i posar en marxa nous canals temàtics conjunts.

4. Orientar el model audiovisual a aconseguir la màxima cooperació entre tots els mitjans i operadors, tant públics com privats, del nostre àmbit lingüístic. Els canals en català no competeixen entre ells, sinó que enriqueixen la nostra esfera comunicativa i contribueixen tots ells a eixamplar l’audiència global de productes audiovisuals en català. Tenint en compte les dimensions dels nostres territoris i del nostre mercat, la cooperació i l’aprofitament de sinèrgies és l'únic camí que garantirà la viabilitat de l'espai de comunicació en català.

5. Habilitar de manera urgent els mitjans tècnics necessaris per fer possible la implementació dels punts anteriors (canals múltiplex autonòmics o insulars, canals digitals de titularitat pública, etc).
      

 

 


PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: