"La fermesa d'un somriure" Sebastià Serra, en la memòria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

NotĂ­cies. 05/12/2003

El PSM considera que la polĂ­tica del PP Ă©s un perill per a la democrĂ cia pluralista

El PSM creu que el pas pel ministeri de Jaume Matas l’ha convertit en el més ferm defensor de la política reaccionària que defensa José Maria Aznar. Almenys repeteix el conegut discurs de la crispació que tant agrada a Madrid. Segons els nacionalistes, les seves paraules, ahir, a l’acte de commemoració dels 25 anys de l’aprovació de la Constitució, així ho posen de manifest.

El PSM considera que és impropi que el President del Govern de les Illes Balears, a un acte institucional, actuï d’una manera tan partidista. Els nacionalistes opinen que malament anam si, amb un discurs pretesament democràtic, s’anatemitzen i es condemnen les minories polítiques. En aquest sentit, el PSM recorda a Jaume Mates que el PP no deixa de ser, també ell, una minoria. Una minoria més grossa, però una minoria al cap i a la fi. Així i tot, un dels fonaments de la democràcia, i de la Constitució, és el respecte a totes les minories.

La posició del PSM sobre el text constitucional no és nova. Es va posar de manifest en el mateix moment de la seva aprovació. Els nacionalistes consideràren que la Constitució era discriminatòria cap a les diverses llengües, cultures i nacionalitats; que articulava un model d’estat, amb una certa descentralització, però uniformista i poc respectuós cap a la diversitat dels pobles. Per això propugnàren l’abstenció en el referèndum constitucional.

El PSM ha volgut contribuir, des de la seva posició política, a construir un marc de diàleg i d’entesa cívica positiva per al país. Els nacionalistes defensen el respecte a l’ordenament legal i, a la vegada, la necessitat de la seva reforma. I això no és cap contradicció: és el fonament de la democràcia i el pluralisme. El PSM creu positiva una reforma de la Constitució en un sentit democràtic i de reconeixement de la pluralitat cultural i nacional, basada en el consens, i en el respecte a totes les posicions polítiques.

El PSM lamenta l’actitud de Jaume Matas, i del PP de Joseé Maria Aznar, que està cercant agreujar les confrontacions polítiques i, en especial, està duent el debat sobre l’articulació territorial de l’estat a un carreró sense sortida. Provocant crispacions, rompent ponts de diàleg, i posant en el mateix sac de la desqualificació el nacionalisme democràtic i les posicions favorables a la violència. Tot això amb l’única finalitat, des d’aquest ranci patrioterisme, de captar vots pel PP.

La política del PP és un greu perill per a tot futur de consens, però també per al mateix futur de la nostra democràcia. A l’Estat Espanyol ja comença a ser difícil opinar, sense ser criminalitzat, de manera diferent al discurs sectari del PP. Temes com la guerra d’Irak, les modificacions de la Llei de partits, la reforma del Codi Penal i l’agressió constant contra qualsevol intent de dur racionalitat al conflicte basc, comencen a ser temes tabú. L’empobriment democràtic d’aquest període final de l’aznarisme és molt preocupant. El darrer episodi, quasi esperpèntic, ha estat l’intent de criminalització d’ERC després de les eleccions a Catalunya. Però pel camí que ha emprès el PP ens podem trobar aviat que una “minoria” d’alguns milions de ciutadans –tots els que no combreguen amb ells- es trobi expulsada del sistema. Els símptomes són clars i als nacionalistes sols se’ls ocorre una paraula per a identificar-los: recuperació del capital ideològic del franquisme, neofranquisme i reaccionarisme ultraconservador. Davant això, el PSM recorda, una vegada més, que la convivència democràtica és fruit del diàleg no de la imposició d’una sola part. Això és el que no volen entendre personatges com Jaume Mates i José Maria Aznar.

ť
      

 

 


PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: