"La fermesa d'un somriure" Sebastià Serra, en la memòria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

Notícies. 17/06/2009

El BLOC considera que el nou model de finançament ha d'incrementar els recursos per a Balears en 900 M€ anuals

Barceló i Sampol argumenten que el sistema ens ha d'equiparar a la mitjana, i a més ha de compensar el dèficit acumulat els darrers anys i les competències en tren i carreteresEl portaveu del grup parlamentari del BLOC per Mallorca i PSM-Verds, Biel Barceló, i el senador autonòmic pel BLOC-PSM-Verds, Pere Sampol, han presentat avui en roda de premsa els criteris que hauria de contemplar el nou sistema de finançament auronòmic, i l'increment de recursos que li haurien de correspondre, "per justícia", a les Illes Balears. Els dirigents nacionalistes han pres en consideració les dades relatives a l'any 2007, fetes públiques recentment pel Ministeri d'Economia i Hisenda.

Barceló i Sampol han assenyalat que l'increment de població de les Illes Balears entre els anys 1999 i 2007 ha estat del 25,4%, el més alt del conjunt de CCAA de l'Estat. Per contra, l'increment dels recursos no ha compensat adequadament l'increment poblacional, la qual cosa demostra, segons Sampol, que "el sistema no ha funcionat correctament".

Els representants del BLOC han apuntat que les Illes Balears han rebut l'any 2007 un total de 2.495 M€ en concepte de finançament, quan li haurien correspost 2.785 M€ en funció de l'increment de la població. És a dir, que el nostre país ha rebut 290 M€ menys del que li hauria tocat si s'hagués tengut en compte la població real. Segons els càlculs d'aquesta formació política, entre els anys 2000 i 2008 el dèficit acumulat ha estat de prop de 2.000 M€, que són recursos que les Illes Balears han deixat d'ingressar per mor dels "errors del sistema".

Per això, Biel Barceló ha explicat que, per tal d'equiparar-nos amb la mitjana estatal de finançament per càpita, i segons les darreres dades del 2007, el nou sistema hauria d'implicar un increment del finançament de 497 M€ anuals per a les Illes Balears: els 290 M€ esmentats, als quals se'ls hauria de sumar la part proporcional a la població de Balears dels 9.000 M€ addicionals injectats per l'Estat per al nou model (que, si la població balear és un 2,3% de la població de l'Estat, serien aproximadament 207 M€).

A més, Barceló ha reclamat una partida addicional per tal de compensar els 2.000 M€ de dèficit acumulat durant els darrers perquè el sistema actual no ha tengut en compte l'enorme increment de població de les Illes Balears. En aquest sentit, el portaveu del BLOC ha proposat una "mesura transitòria" que suposàs un increment del finançament de 200 M€ anuals addicionals durant els propers 10 anys.

Finalment, Biel Barceló també ha apuntat que el nou sistema de finançament hauria de contemplar, per a les Illes Balears, els recursos necessaris per a l'exercici de les competències que no tenen la resta de CCAA, com són les carreteres i el transport ferroviari. Segons Barceló, una altra partida addicional de 200 M€ anuals donaria una "resposta adequada a les necessitats d'inversions de les Illes Balears en matèria de carreteres i ferrocarril" (que, fins ara, s'han de finançar a través de convenis amb l'Estat).

En total, segons els càlculs del BLOC, les Illes Balears haurien de rebre prop de 897 M€ addicionals amb el nou sistema de finançament autonòmic, per tal d'aconseguir els recursos "que per justícia ens haurien de correspondre". Biel Barceló ha insistit que "ara és el moment de negociar les xifres definitives" i de "tancar un bon acord", ja que, "si no arribam ara a un bon acord, tornarem a arrossegar un mal sistema de finançament durant anys, i tornarem a perdre recursos indispensables per tenir uns serveis públics de qualitat".
Documents

Quadre amb les dades de finançament corresponents a l'any 2007, elaborat amb informació del Ministeri d'Economia i Hisenda (23 KB)      

 

 


PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: