"La fermesa d'un somriure" Sebastià Serra, en la memòria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

NotĂ­cies. 17/06/2009

'No, Terribas, no'

Article d'opiniĂł d'Antoni Alorda, membre de l'Executiva del PSM-EN i diputat del BLOC-PSM-Verds, publicat al diari Ăšltima HoraLa Directora General de TV3 ens vol convèncer que cal prescindir de rebre íntegrament TV3 i C33 a les Illes Balears i que reunir-los en un sol canal, TV3CAT, ens garanteix el “més essencial”. Diu que l’operació s’ha fet “amb bona voluntat” però sense “èxit pedagògic”. Pedagògic? Deu ser cert perquè ni la pròpia Terribas s’ha autoconvençut i confessa que no és l’escenari desitjable, però, ai las!, “és l’escenari possible en l’entorn econòmic, legal i tecnològic que tenim”. Idò n’hi ha que no ens hi conformam.

L’argument tecnològic és inversemblant: la tecnologia va a menys? Que la TDT comporti un retrocés de la presència del català és una perversa paradoxa, no una conseqüència “tecnològica”. I ens hi hem d’avenir?

Si la legalitat ho impedeix, que és una veritat a mitges, s’ha de canviar. No ens aturà quan era indiscutiblement cert, i ens aturarà ara? No oblidam que si TV3 hagués esperat la benedicció de González, encara no emetria... I d’haver esperat Voltor tots els permisos, no l’haguéssim vist mai a les Illes Balears.

La qüestió econòmica és negociable (al cap i a la fi venim d’una situació que, alegalment, ha durat més de vint anys) i, en darrer extrem, és qüestió de prioritats. La incongruència de Terribas ens ho mostra obertament quan diu: “si IB3 deixés d’emetre de manera íntegra en català, ens replantejaríem els acords signats”. Com? L’ús d’una llengua o altra altera els entorns econòmics, legals i tecnològics? Passem-ho a d’altres paraules: la recepció íntegra de TV3 i C33 és possible.

Aquí, el pacte que dóna sentit a l’actual govern està compromès amb la recepció de TV3, i de tots els canals possibles en llengua catalana (alguns ens en cuidàrem); i així ho ha manifestat el Parlament en un acord de fa un any. Fins i tot la llei de normalització lingüística ens avala. Així que no estam fermats pels acords Matas-Maragall de 2005. Un acord criticat per insuficient pel nacionalisme illenc (tot i beneït per ERC) sobretot per excloure continguts als ciutadans de les Illes Balears i per no garantir prou més emissores en català. Cal revisar-lo i garantir la recepció íntegra de TV3, el 33 i més canals en català. Aspiram a un escenari “més desitjable”, Sra. Terribas, forgem-lo; Catalunya, s’hi esmerçarà?

Del paper de cada instituciĂł, i cada partit, de conseqüències polĂ­tiques, o d’altres mesures per millorar l’audiència en llengua catalana, n’haurem de parlar un altre dia.ť
      

 

 
PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: