"La fermesa d'un somriure" Sebastià Serra, en la memòria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

Notícies. 30/04/2009

Carta de Biel Barceló als militants del PSM-EN

Com a secretari general del PSM-EN, m'agradaria explicar-te breument quina és la posició política del nostre partit davant les properes eleccions europees, que es celebraran el 7 de juny, i com s'ha desenvolupat el procés negociador que ha conduït a la situació actual (...)Benvolguda companya,
Benvolgut company,

Com a secretari general del PSM-EN, m'agradaria explicar-te breument quina és la posició política del nostre partit davant les properes eleccions europees, que es celebraran el 7 de juny, i com s'ha desenvolupat el procés negociador que ha conduït a la situació actual.

Des del primer moment la Federació PSM-Entesa Nacionalista apostà per una candidatura que representàs tot el nacionalisme progressista dels distints territoris de l’Estat, encapçalada per ERC. He de dir que vàrem ser els primers a fer aquesta proposta, que implicava el replantejament total de les coalicions que concorregueren a les passades eleccions europees de 2004 ja que, entre altres coses, implicava el trencament amb CiU (que havia optat per donar preferència a la seva relació amb Unió Mallorquina).

La paradoxa és que el PSM-EN ha contribuït, modestament, a conformar una coalició en què són presents tots els partits de l'Aliança Lliure Europea (de la qual formam part des de l'any passat, juntament amb ERC, BNG, EA, la CHA) i a la qual s'han afegit altres socis, com Aralar o Els Verds... però de la qual finalment hem quedat exclosos per mor del veto d'ERC.

Pens que des del principi ERC no ha volgut que el PSM-EN participàs en aquesta candidatura. Així ens ho varen dir: volien comptar vots. Per això, tot i mantenir converses amb nosaltres, l'únic que feien era enredar-nos mentre tancaven un acord amb Entesa per Mallorca. Com que des del primer moment ens temérem això, els negociadors del PSM-EN treballàrem per fer valer les nostres bones relacions amb altres partits nacionalistes per anar tancant acords parcials: especialment, amb el Bloque Nacionalista Galego i Aralar. I no teníem acords tancats però sí garanties de suport també d'altres partits com la Chunta Aragonesista o Eusko Alkartasuna (el Bloc Nacionalista Valencià finalment ha repetit l'aliança amb CiU).

Forçada pels nostres acords amb aquests partits, ERC hagué de tornar a negociar amb nosaltres. Però ERC-Illes (més concretament, ERC-Mallorca, perquè des d'Eivissa ens manifestaven que no entenien l'actitud dels seus companys mallorquins) ens imposà unes condicions inassumibles: condicionaven la participació del PSM-EN en la coalició (en el lloc vuitè, per darrere del candidat d'Entesa) a segellar un acord tancat per a les properes eleccions del 2011. Aquestes condicions únicament podien ser percebudes com un xantatge polític: en qualsevol cas el PSM-EN perdia. Si acceptava, no entrava a la coalició en el lloc que li pertocava i la militància i la democràcia interna del PSM-EN quedava substituïda per les decisions que els altres prenien per nosaltres. Si no acceptàvem, quedàvem fora de la coalició. I això és el que ha passat.

Probablement els nostres companys d'ERC no comptaven amb les bones relacions que tenia (i continua tenint) el PSM-EN amb la resta de partits nacionalistes (a més d'Els Verds). Tots, i especialment el BNG, han defensat l'entrada del PSM-EN a la coalició fins el darrer moment i en el lloc que li pertocava, i sense haver d'acceptar xantatges. Fins al punt que el BNG va dir que, si es vetava al PSM-EN, ells també exercirien el seu veto damunt Entesa per Mallorca. Cal dir que si finalment no ho feren és perquè així els ho demanàrem. Nosaltres no volem jugar al mateix joc pervers que juguen els nostres adversaris, i som més coherents que ells: si el que demanàvem és que no se'ns vetàs en aquesta candidatura, no podíem demanar a ningú que vetàs a un altre en el nostre nom. Ells, en canvi, ens acusaven d'utilitzar el BNG per intentar vetar Entesa, i ho qualificaven "d'incomprensible"... però finalment ens han vetat a nosaltres.

En definitiva, l'espectacle ha estat trist i lamentable. El que havia d'ésser una festa (una gran coalició de partits nacionalistes per a les eleccions europees), ERC ho ha volgut convertir en una disputa entre nacionalistes d'esquerres. Em sap greu que hagi estat així, però cadascú ha de ser responsable de les seves decisions polítiques. En aquest sentit, el resultat és clar: si ERC realment el que volia era una coalició amb nosaltres per a les autonòmiques, ara està més lluny que mai.

Davant d'aquesta situació, el Consell de Direcció Política del PSM-EN va decidir no presentar-se a les eleccions europees i donar suport extern a la candidatura en la qual hem volgut participar des del primer moment. Ho feim per coherència política, perquè en la coalició Europa dels Pobles-Verds hi participen els nostres amics: BNG, Aralar, CHA, EA, Confederació dels Verds. La candidata del BNG, Ana Miranda, s'ha compromès a ser la nostra veu al Parlament europeu (si accedeix directament o per torn compartit amb ERC). A més, pens que el PSM-EN no ha de contribuir a la divisió del vot nacionalista. Hem de demostrar que nosaltres posam per davant les tesis polítiques i els interessos del país abans que els interessos sectaris de partit.

Per acabar, només vull afegir que, de cara a la campanya electoral, no hem d'adoptar una actitud derrotista o passiva. Hem de mobilitzar-nos per parlar amb la nostra gent, amb els nostres amics, amb els nostres familiars, amb els nostres companys de feina. Els hem d'explicar tot el que ha passat, i quina ha estat des del principi la postura del PSM-EN. La gent del nostre entorn ha de tenir tota la informació de primera mà, i ha de percebre clarament que el PSM-EN, malgrat no es presenti a aquestes eleccions, està al seu costat, els escolta i continuarà defensant els seus interessos. Ara més que mai, hem de mirar cap al futur amb el cap ben alt, i hem d'encomanar l'orgull de formar part d'aquest projecte.

Moltes gràcies, i endavant.

Biel Barceló
Secretari general del PSM-EN
      

 

 


PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: