"La fermesa d'un somriure" Sebastià Serra, en la memòria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

Notícies. 20/04/2009

“El PSM és el referent d’Aralar a les Balears, Esquerra ho és a Catalunya”

Pel seu interès, reproduïm l'entrevista a Jon Abril, vicecoordinador d'Aralar, feta pel periodista Quim Torres i publicada avui al Diari de BalearsJon Abril (Bera, Navarra, 1975) és el ‘número dos’ d’Aralar, els abertzales que condemnen la violència d’ETA, el partit que més ha crescut a les eleccions basques. El vicecoordinador d’Aralar ha estat a Palma per defensar l’entrada del PSM a la coalició per a les europees que lidera Esquerra.

La diferència entre Aralar i Batasuna és que Aralar condemna la violència?
No només això. Aralar sorgeix d’un debat després del trencament de la treva per plantejar la necessitat d’abandonar la lluita armada i optar per l’exclusivitat de les vies polítiques, però també remarcam la necessitat d’una altra manera de fer política a les institucions.

I això explica el creixement a les eleccions basques o s’explica per la Llei de partits?
Hem rebut vots que haurien anat a Batasuna, però el nostre discurs ha estat referent per a gent que estava desencantada.

I el pacte PSOE-PP...
No respon a la realitat social, que continua sent majoritàriament abertzale. El pacte és difícil d’entendre al País Basc, tot i que hi ha el precedent navarrès, però és inimaginable a qualsevol altra comunitat. Per què el PSOE pot pactar amb nacionalistes a Galícia, Catalunya i Balears i no a Navarra o a Euskadi? El PSOE està atrapat en mans del PP i hi pot haver una fractura social i institucional.

I la gent que ha votat nul s’adaptarà a les noves regles del joc i vehicularà el seu vot cap a forces com Aralar?
El transvasament no es produirà tan fàcilment, però hi ha moviments per prendre posició cap a l’exclusivitat de les vies polítiques.

Els resultats són legítims?
El Parlament és legítim, però està completament desvirtuat. La Llei de partits és antidemocràtica, injusta i no aporta res a la resolució del conflicte. No debades, l’ha agreujat i en perpetua el problema.

L’excepcionalitat basca ho justifica tot: Llei de partits, pacte PSOE-PP...
Sí, però el principal causant de tot això és ETA.

Defensau que el PSM entri a la vostra coalició a les europees, que lidera Esquerra.
En l’acord amb Esquerra hem apostat per ampliar la coalició perquè creim que hi ha un espai de forces d’esquerres, nacionalistes, sobiranistes, i podem mostrar que l’Estat espanyol no és bicolor PP-PSOE. Per a nosaltres, sense cap dubte, el PSM és un referent a les Balears, igual que el BNG a Galícia i Esquerra a Catalunya.

Per a Aralar, el referent a Balears és el PSM i no Esquerra?
Sí, per la representació, trajectòria i consolidació que té i perquè la relació que mantenim amb Esquerra s’ha limitat a Catalunya.

Què vos uneix al PSM?
Tenim una visió de la configuració de l’Estat similar, un punt de vista des de l’esquerra de les polítiques socials, lingüístiques o culturals, una mateixa visió de la diversitat dels pobles i del dret a decidir el seu futur. En aquest marc, els dos estam molt còmodes.

Sabeu que hi ha problemes amb Esquerra?
També n’hi ha entre Aralar i Eusko Alkartasuna i som partidaris de no vetar ningú. És una marca d’dentitat nostra.

I fins on estau disposats a arribar perquè el PSM hi entri?
Crec que té un peu i mig dins.Enllaços

“El PSM és el referent d’Aralar a les Balears, Esquerra ho és a Catalunya”


      

 

 


PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: