"La fermesa d'un somriure" Sebastià Serra, en la memòria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

Notícies. 03/04/2009

El PSM-EN i Aralar manifesten la voluntat de presentar-se conjuntament a les europees

Una delegació del partit basc assistirà als actes del 33è aniversari del PSM-ENLa Federació PSM-Entesa Nacionalista (formada pel PSM de Mallorca, el PSM de Menorca i l'Entesa Nacionalista i Ecologista d'Eivissa) i el partit basc Aralar han manifestat avui a Palma la voluntat de presentar-se conjuntament a les properes eleccions al Parlament europeu, que se celebraran el dia 7 de juny. El secretari general del PSM-EN i portaveu de la Federació, Biel Barceló, i el vicecoordinador d'Aralar, Jon Abril, acompanyats pel diputat del PSM-EN de Menorca Eduard Riudavets i per Maribel Castelló, membre de l'Executiva d'Aralar, així ho han anunciat en una roda de premsa que ha tingut lloc a la seu dels nacionalistes mallorquins.

Biel Barcel√≥ ha informat que el PSM-EN ha arribat a un preacord amb Aralar, amb el Bloque Nacionalista Galego i amb la Chunta Aragonesista per conformar una candidatura dels partits nacionalistes i sobiranistes, de car√†cter progressista, d'arreu de l'Estat espanyol. Al seu torn, Aralar, el BNG i la CHA han acordat presentar-se tamb√© amb ERC (amb qui el PSM-EN tamb√© mant√© converses). Barcel√≥ √©s partidari que tots aquests partits "respectin aquells acords preexistents" per tal de sumar el major nombre possible de socis. En aquest sentit, Jon Abril ha explicat que l'acord inicial d'Aralar amb ERC "vol anar m√©s enll√†, i reunir a m√©s forces pol√≠tiques d'esquerra nacionalista i sobiranista" sota quatre eixos: la defensa d'una Europa que accepti la seva diversitat cultural i ling√ľ√≠stica, una Europa transparent i democr√†tica, una Europa sostenible i una Europa amb pol√≠tica exterior pr√≤pia. "Aquests quatre eixos coincideixen amb la pol√≠tica que defensa el PSM-EN, i la nostra voluntat √©s que tamb√© estigui present en aquesta nova coalici√≥", ha dit.

Biel Barcel√≥ ha recordat que el passat Congr√©s del PSM-EN va aprovar la proposta de crear una coalici√≥ dels partits de l'Alian√ßa Lliure Europea, oberta a altres partits nacionalistes i progressistes: "√©rem l'√ļnica for√ßa pol√≠tica que aleshores defensava aquesta coalici√≥, i ara la proposta est√† quallant". El passat CDP del PSM-EN, celebrat el passat dimecres, va facultar l'Executiva dels nacionalistes a negociar la participaci√≥ del PSM-EN en la nova candidatura que s'est√† configurant.

Acord "anti natura" entre PP i PSOE al País Basc

Jon Abril tamb√© s'ha referit a l'acord signat entre el PP i el PSOE al Pa√≠s Basc, que ha facilitat l'elecci√≥, avui de mat√≠, d'una diputada del PP com a presidenta del Parlament de Vit√≤ria i que possibilitar√† la investidura del socialista Patxi L√≥pez com a nou lehendakari. Abril ha dit que es tracta d'un acord "que dif√≠cilment es pot entendre", i que "ning√ļ no pot imaginar un Govern balear PP-PSOE, ni que Zapatero sigui investit amb els vots de Rajoy". L'ha qualificat d'acord "anti natura", que "va en contra de la majoria sociol√≤gica basca, que √©s majorit√†riament abertzale" i que nom√©s ha estat possible gr√†cies a la "llei antidemocr√†tica que √©s la llei de partits", que "ha excl√≤s 100.000 vots de ciutadans bascos".

A m√©s, ha criticat el contingut d'aquest pacte PP-PSOE perque inclou "pol√≠tiques totalment antisocials", perqu√® "no recull ni una sola mesura per afrontar la crisi" i perqu√® va "en contra de les pol√≠tiques ling√ľ√≠stiques" favorables a l'euskera, de manera "obsessiva". "El PP √©s el gran guanyador. El PSOE ha regalat un xec en blanc al PP", ha dit. Biel Barcel√≥ ha coincidit "totalment" amb l'an√†lisi d'Aralar, i ha assenyalat que "el preu que pagar√† el PSOE anir√† m√©s enll√† del Pa√≠s Basc". I ha afegit que, amb aquest pacte, "la credibilitat del PSOE quan critica el PP queda bastant en entredit".

Finalment, Abril ha apuntat que, en aquesta nova situació política a la Comunitat Autònoma Basca, Aralar ha de "liderar l'oposició des de posicions des de l'esquerra i el nacionalisme, amb la consolidació de l'espai de la nova esquerra abertzale que aposta exclusivament per les vies pacífiques i civils".

La delegaci√≥ d'Aralar est√† de visita a Mallorca per a participar en els actes de celebraci√≥ del 33√® aniversari del PSM-EN, que es faran dem√† dissabte a Alar√≥.ĚEnllaÁos

Vídeo de la roda de premsa


      

 

 


PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: