"La fermesa d'un somriure" Sebastià Serra, en la memòria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

NotĂ­cies. 20/03/2009

Pere Sampol: "El dèficit de finançament de les Illes Balears és un problema de servilisme polític"

Les Illes Balears es troba a la cua de les Comunitats Autònomes en finançament autonòmic, en ajudes de Fons Europeus, en inversions de l’Estat i està fora del Fons de Compensació Interterritorial, un fet que genera un dèficit de 606 euros per habitant i any.Balears, a més, aporta quasi el 15 per cent de tot el Producte Interior Brut (PIB) estatal –seguit de Catalunya que hi aporta el 9 per cent–, una situació insòlita arreu del mon, on territoris rics com la regió Lombarda a Itàlia o Nova York només aporten el 8 i el 2,1 per cent, respectivament. Es tracta d’un situació “denunciable i injusta”, segons el senador autonòmic Pere Sampol, qui considera “un espoli fiscal” el fet que les Illes registrin un dèficit fiscal de 3.000 milions d’euros anuals, és a dir, la diferència entre els impostos recaptats i el que l’Estat reinverteix en la nostra comunitat.


Sampol, qui va participar ahir en el cicle de Trobades d’Hivern que organitza el PSM-EN amb una xerrada sobre finançament autonòmic que va tenir lloc al saló d’activitats ciutadanes de l’Ajuntament d’Alaior, va recordar que comunitats com Extremadura reben un 60 per cent més de recursos que les Illes Balears de manera que s’aplica una solidaritat mal entesa. “Les comunitats més riques han de pagar més a través dels seus impostos, però els ciutadans han de rebre per igual al conjunt de l’Estat. En cas contrari, són les capes més necessitades de la població les que més pateixin el dèficit de serveis públics. El que passa avui és que els pobres de les regions riques acaben per finançar els rics de les regions pobres, afegí Sampol.

Per al senador del PSM, el problema d’aquest dèficit de finançament que pateixen les Illes té difícil resolució en tant que “és un problema de servilisme polític”, el resultat d’uns representants que han callat durant molts anys i no han reclamat per Balears el que li correspon.

Des del PSM-EN, que ahir mateix va presentar en roda de premsa a Menorca la campanya “No ens espremeu més. Ens toca un finançament just”, es reivindica que amb el nou model de finançament autonòmic s’equipari la despesa pública per càpita a la mitjana; corregir el dèficit acumulat al llarg de 30 anys per un finançament injust i una despesa estatal molt inferior a la mitjana; compensar el sobrecost de la insularitat i, sobretot, de la pluriinsularitat; valorar l’esforç fiscal que han fet les Illes; i disminuir l’impacte d’una balança fiscal tan negativa sobre la renda familiar. Sobre aquest darrer aspecte, Sampol va recordar que de 1995 a 2003, Balears va passar del sisè al desè lloc de les Comunitats Autònomes més riques pel que fa a la renda familiar disponible, una situació que s’agreuja cada dia.

ť
      

 

 
PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: