El PP i el PSOE uneixen els seus vots en el Senat per rebutjar la proposta del PSM-EN per modificar la Llei de Memòria Històrica
El senador Pere Sampol proposava que el Govern de l'Estat fos el responsable de l'exhumació de les fosses
PP i PSOE han unit els seus vots en el Ple del Senat per rebutjar la tramitació d'una proposició de llei del senador del PSM-EN, Pere Sampol, que proposava una modificació de la Llei de la Memòria Històrica perquè el Govern de l'Estat adoptés la responsabilitat d'iniciar els treballs de localització i exhumació de fosses comunes, aixà com la redacció d'un protocol d'actuació cientÃfica i multidisciplinar.
El senador nacionalista de Balears ha comptat amb el suport del PNB i ERC, i hi han votat en contra el PP, el PSOE, CiU i una part dels senadors de l'Entesa Catalana de Progrés. D'aquesta manera, la votació ha impedit remetre la iniciativa al Congrés per iniciar una llarga tramitació que conclogués amb la reforma de la Llei de la Memòria Històrica.
Sampol ha apel•lat a la "humanitat i compassió" dels senadors envers les vÃctimes de la repressió franquista per tirar endavant aquesta iniciativa i fer possible la exhumació de les fosses. Segons assegura, l'actual redacció de la Llei de la Memòria deixa en mans dels familiars de les vÃctimes i les associacions tota la responsabilitat i converteix el trà mit en "un galimaties burocrà tic que fa impossible la seva execució".
"És humà fer passar aquest viacrucis als descendents?", es demanava el senador nacionalista, abans de reclamar al Govern que no deixi "la feina a mitges". "No es poden despertar tantes il•lusions per després frustrar-les. No poden jugar amb els sentiments de persones tan vulnerables i que han patit tant. Si no donen resposta a les seves demandes hauran furgat en les ferides, les hauran fetes més profundes".
Sampol ha criticat, a més, la paralització del procés obert pel jutge de l'Audiència Nacional Baltasar Garzón per a l'exhumació de fosses i ha rebutjat que es declari que no es tracta d'un assumpte "urgent ni necessari": "Quin grau de crueltat cal tenir per negar als familiars de gent innocent recuperar els seus cossos i enterrar dignament?", s'ha demanat.
Per tot això, ha insistit en la necessitat de "crear una finestreta única" a la qual puguin acudir els familiars de les vÃctimes de la Guerra Civil i la dictadura. Segons el seu parer, "si els crims es van cometre sota l'empara de l'Estat, ara correspon a l'Estat la seva reparació encara que hagin passat 30 anys o s'hagi substituït una dictadura militar per una democrà cia".
Al seu torn, els grups parlamentaris que han votat contra la presa en consideració de la proposició han insistit que la Llei de la Memòria va ser aprovada fa poc més d'un any i reclamen "paciència" per percebre els seus efectes. A més, recorden que la seva tramitació va produir un encès debat en la societat i al•ludeixen a la "necessitat de no tornar a obrir la polèmica". El PP, fins i tot, ha qualificat "d'innecessà ria" la Llei de la Memòria Històrica.
El senador del PSM-EN ha lamentat el rebuig de la Cambra Alta espanyola a la seva iniciativa, i ha afirmat que "els familiars de les vÃctimes canviarien tota la Llei per poder ara, immediatament, localitzar les restes i, si fos possible, identificar i donar-los una sepultura digna. Això no és possible actualment".
|