La delegació balear al Congo, encapçalada per Pere Sampol, s'entrevista amb el primer ministre congolès
Adolphe Muzito agraeix la tasca de l'ONG mallorquina que ha permès vincular el Govern de Rwanda amb les massacres investigades per l'Audiència nacional
La delegació balear que visita aquests dies la República Democrà tica del Congo, encapçalada pel senador del PSM-EN Pere Sampol i pel director general de Cooperació, Josep Ramon Balanzat, ha sigut rebuda pel cap del Govern congolès, Adolphe Muzito. El primer ministre s'ha interessat per la tasca impulsada des de les Illes Balears per intentar aturar el conflicte a la frontera amb Rwanda.
Muzito ha agraït, en nom de tots els ciutadans congolesos, la tasca d'investigació que ha realitzat l'ONG mallorquina Fòrum per la JustÃcia als Grans Llacs, i que ha permès demostrar la vinculació del Govern de Rwanda en els assassinats de 9 espanyols i milers de persones. La causa que instrueix l'Audiència nacional i que imputa 40 alts cà rrecs rwandesos és una més de les accions de pressió internacional que han aconseguit fa uns dies el començament d'un nou procés de pau a la zona.
Després de l'entrevista amb el primer ministre, la delegació ha estat rebuda en audiència pel ministre de JustÃcia. Aquest s'ha interessat pel procediment penal que ara mateix pesa contra el Govern rwandès, i que entre moltes altres accions, ha fet que aquest paÃs aturi la massacre a la frontera amb el Congo, encapçalada pel guerriller Nkunda, detingut la passada setmana.
La delegació balear ha pogut comprovar com valora el Congo la tasca judicial i les accions fetes pel Senat i pel Congrés dels Diputats d'Espanya, que han demanat al Govern de RodrÃguez Zapatero més implicació en la tragèdia del Congo, en compte de mirar cap un altre costat, com ha fet fins ara bona part de la comunitat internacional. Els interessos de les multinacionals, especialment respecte a les mines de coltan, han convertit una nació amb molts recursos naturals en un dels països més subdesenvolupats d'Àfrica. Molts contractes d'explotació de les mines ni tan sols són controlats pel Govern, sino per grups militaritzats, o per empreses que aconseguiren contractes que els permeten extreure el mineral sense que quedi cap benefici pels congolesos. L'executiu que encapçala Adolphe Muzito vol començar a revisar aquests contractes.
|