"La fermesa d'un somriure" Sebastià Serra, en la memòria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

NotĂ­cies. 19/11/2003

El PSM denuncia que el Pla Territorial ha esdevengut un instrument de la lĂ­nia desenvolupista de PP i UM

El PSM considera que la proposta de Pla Territorial de Mallorca és una ocasió tudada per canviar el model territorial desenvolupista i manifestament insostenible heretat dels successius governs de PP-UM. En aquest sentit, els nacionalistes denuncien que la proposta de Pla Territorial segueix sense contemplar mesures efectives per aconseguir la contenció del creixement. El PSM també lamenta que el Pla contempli propostes de nous camps de golf per tot, i fins i tot, a diferència de la proposta anterior, inclogui hotels i oferta complementària

El PSM considera que el Pla Territorial hauria de contenir el creixement actualment possible a Mallorca, tal com recullen explícitament els criteris aprovats pel Consell de Mallorca l’any 1999 i recorda que aquest va ser l’esperit de les normes territorials cautelars aprovades l’any 2000 i, sobretot, la de l’any 2001, respecte d’edificis plurifamiliars. Lluny d’això, el PSM denuncia que, amb aquest Pla Territorial, l’aixecament de les moratòries permetrà la construcció d’un 50% més del que ja hi ha edificat. En aquest sentit, els nacionalistes expliquen que Mallorca ja té construït per 1,400.000 habitants (residencial i turístic) i que hi ha més de 500.000 places en sòl vacant, la qual cosa significa que la capacitat d’habitació actual d’uns 2 milions d’habitants, als quals s’haurien de sumar els més de 100.000 que preveu el nou Pla Territorial.

El PSM creu que és imprescindible actuar sobre el sòl vacant. En aquest sentit, el PSM posa de manifest que l’estiu del 2001 el Consell anuncià amb un mes d’antelació una moratòria sobre habitatges plurifamiliars arreu de Mallorca, provocant l’allau de llicències més important que hagi viscut mai Mallorca i considera que seria una d’una frivolitat esfereïdora que ara el Pla Territorial ignorés la finalitat de les moratòries.

El PSM, tot i que valora positivament que el Pla Territorial contempli algunes desclassificacions, considera que són del tot insuficients. Els nacionalistes lamenten que s’hagi renunciat a desclassificar vuit urbanitzacions que sí figuraven en la versió del 2002 i mantenen que la solució sobre els sòls desclassificats l’any 1999, com per exemple Es Pujol, hauria de ser la convalidació de l’acte de desclassificació.

El PSM també apunta que el Pla no té en compte la necessitat d’habitatge per a primera residència i mesures per davallar-ne els preus.

A més, els nacionalistes discrepen del model d’autopistes com a panacea que planteja el Pla Territorial, deixant de banda qualsevol altra mesura en matèria de transport.

Per últim, el PSM denuncia les mancances democràtiques en la tramitació del Pla, el poc temps de què disposen per fer-ne l’anàlisi i les pròpies propostes, i, per tant, la voluntat de PP i UM de què no hi hagi cap mena de debat seriós, arribant a gestos tan elementals com negar una còpia en paper del Pla.

ť
      

 

 


PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: