El PSM-EN considera que s’ha de reformar la Constitució per incloure el dret d’autodeterminació
Els nacionalistes aposten per un Estat federal plurinacional, sense desigualtats jurĂdiques entre les llengĂĽes oficials i obert a la instauraciĂł d’una RepĂşblica
En el 30è aniversari de la ConstituciĂł espanyola, el PSM-EN considera que els poders pĂşblics de l’Estat haurien de respondre a la sensibilitat majoritĂ ria de la ciutadania per tal d’abordar una reforma de la Carta Magna. Els nacionalistes consideren que, passats ja 30 anys des de la seva aprovaciĂł, una vegada consolidada la nova cultura polĂtica democrĂ tica i superats en gran mesura els condicionants lligats a la dictadura franquista, la ConstituciĂł necessita resoldre alguns problemes relatius a qĂĽestions com ara l’estructura de l’Estat, la desigualtat lingĂĽĂstica encara existent o la vigència de la monarquia.
D’una banda, el PSM-EN considera que ja és hora que la Constitució espanyola reconegui la realitat plurinacional de l’Estat. Una reforma de la Carta Magna hauria de conduir a l’establiment d’un Estat federal en què els diferents territoris amb identitat nacional pròpia tenguin reconegut el dret de decidir (dret d’autodeterminació). També s’hauria d’establir la capacitat dels diferents estats federats per convocar consultes populars i referèndums per totes aquelles qüestions que considerin oportunes. En el nou marc constitucional, el poble de les Illes Balears ha de poder ser plenament responsable del seu futur.
Avui dia, en ple segle XXI, els ciutadans dels diferents pobles de l’Estat espanyol haurien de poder decidir lliurement la conveniència o no de mantenir la institució monà rquica. La Constitució ha de recollir la possibilitat de convocar una consulta popular de carà cter vinculant per decidir la instauració d’una República.
D’altra banda, la ConstituciĂł espanyola ha d’establir la igualtat jurĂdica entre totes les llengĂĽes oficials de l’Estat. És inacceptable que el castellĂ continuĂŻ mantenint privilegis de carĂ cter jurĂdic per damunt de la resta de llengĂĽes oficials de l’Estat, com ara el catalĂ . En els seus respectius territoris, cada llengua oficial ha de gaudir del mateix estatus i, per tant, els ciutadans han de tenir tant el dret d’usar-les com el deure de conèixer-les.ť
|