"La fermesa d'un somriure" Sebastià Serra, en la memòria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

NotĂ­cies. 26/09/2008

El PSM-EN presenta Fanny Tur com a directora adjunta de l’Institut Ramon Llull

Va ser consellera de Cultura i Medi Ambient d’Eivissa i Formentera durant el primer Pacte de Progrés, i portaveu d’Eivissa pel CanviFanny Tur Riera ha estat nomenada directora adjunta de l’Institut Ramon Llull. Tur, que ha estat designada a proposta del PSM-EN, és historiadora i directora de l’Arxiu Històric Municipal d’Eivissa, càrrec que ocupa des de l’any 1987 amb un petit parèntesi, de 1999 a 2003, quan va ser consellera de Cultura, Patrimoni i Medi Ambient del llavors Consell d’Eivissa i Formentera. També ha estat portaveu d’Eivissa pel Canvi.

Les dirigents del PSM-EN Nanda Ramon (vicesecretària general i regidora de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística a Palma) i Margalida Tous (directora general de Política Lingüística del Govern) presentaren al monestir de La Real la nova directora adjunta de l’organisme en representació de les Illes Balears. Aquest divendres el Consell de Govern ha aprovat el nomenament de Tur, el qual s'elevarà al Consell de Direcció del Consorci Institut Ramon Lllull i es farà efectiu a partir de l'1 de gener de 2009.

Amb la reincorporació de Balears en l’IRL, de moment el català Josep Bargalló continuarà assumint-ne la direcció i Fanny Tur, la direcció adjunta. Aquests càrrecs seran rotatius. Tur afirmà que "encara falta temps per posar-nos en marxa, però hem de treballar fort per integrar les Illes Balears al Llull, i situar la llengua i la cultura catalana arreu del món". La propera setmana Margalida Tous i Fanny Tur viatjaran a Barcelona per reunir-se amb Bargalló i iniciar un calendari de treball.

Un dels reptes als quals s’encara Tur, a banda de la promoció exterior de la llengua catalana, és que l’activitat de l’IRL arribi i sigui ben present a cada una de les illes. "Tal vegada perquè som d’Eivissa, però m’agradaria que el Llull tingués seus i presència física a cada illa", assegurà. Fanny Tur també féu una crida a la resta de territoris, i en especial al País Valencià, a treballar tots plegats dins el Llull.

L’Institut Ramon Llull

L’objectiu de l’Institut Ramon Llull és la projecció exterior de la llengua catalana i de la cultura que s’hi expressa en totes les seves modalitats, matèries i mitjans d’expressió, així com la seva difusió i l’ensenyament fora del domini lingüístic. Està format per Administracions i entitats d'arreu dels Països Catalans.

Cal recordar que divendres 5 de setembre el Consell de Govern va ratificar la modificació dels estatuts del Consorci Institut Ramon Llull (IRL) que els òrgans de govern de l´entitat van aprovar el 30 de juliol; i dimarts dia 9 els governs balear i català varen signar el conveni per fer efectiva la reintegració de les Illes Balears en aquest organisme, després del parèntesi provocat per la retirada del Govern de Jaume Matas.

El Consorci Institut Ramon Llull és d'àmbit estatal i està integrat per les Comunitats Autònomes que s'hi han adherit (de moment les Illes Balears i Catalunya), que estan representades de manera paritària en els seus òrgans de govern. Pel que fa al finançament, el pressupost s’elaborarà tenint en compte el criteri proporcional de població. A més, la seu serà compartida entre Barcelona i Palma.

Al seu torn, la Fundació Institut Ramon Llull, amb seu institucional a Andorra, té caràcter supraestatal i està formada pel Consorci Institut Ramon Llull i pel Govern d'Andorra. Aquest organisme es va constituir el passat 31 de març. És previst que aviat s´hi incorporin també el Consell General dels Pirineus Orientals de l'Estat francès (la Catalunya Nord) i l´Ajuntament de l´Alguer (Sardenya).

A més dels representants de les diferents Administracions, també hi haurà representants de l'Institut d´Estudis Catalans, de la Institució de les Lletres Catalanes, de la Xarxa d'Universitats Joan Lluís Vives i de l'Institut d'Estudis Baleàrics.

L'estructura institucional del Consorci i la FundaciĂł recupera l'esperit fundacional de l'Institut Ramon Llull, que fou creat l'any 2002 amb els objectius de projectar la llengua i la cultura catalana en el mĂłn i d'enfortir els lligams entre els diferents territoris de parla catalana.ťEnllaços

Institut Ramon Llull


Documents

CurrĂ­culum de Fanny Tur (39 KB)      

 

 
PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: