"La fermesa d'un somriure" Sebasti脿 Serra, en la mem貌ria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

Not铆cies. 04/08/2008

El PSM-EN considera "una presa de p猫l" la proposta de cogesti贸 aeroportu脿ria.

Els nacionalistes, considerant insuficient la proposta de l'excutiu de Madrid, presentaran iniciatives al Parlament de les Illes Balears i al Senat per demanar major capacitat en la cogesti贸 aeroportu脿ria.Biel Barcel贸, secretari general del PSM, i Gabriel Vicens, membre de l'executiva del partit, han comparegut en roda de premsa per a explicar el posicionament del PSM-EN, envers de la proposta de cogesti贸 aeroportu脿ria que l'executiu central pensa dur a terme.

Aquesta proposta, sols implica un 17% de participaci贸 de les Comunitats Aut貌nomes, en la gesti贸 aeroportu脿ria. Des del PSM, es considera que tant el President Sr. Zapatero, com la Ministra de Foment Sra. 脌lvarez, no tenen en compte les peculiaritats i la import脿ncia dels aeroports de les Illes Balears.

Les Illes Balears, segons el PSM, no poden estar m茅s temps, amb els aeroports sotmesos a una gesti贸 centralitzada, r铆gida, controlada i decidida 煤nica i exclusivament des de Madrid.

El model aplicat a l'estat espanyol, gaireb茅 no 茅s vigent a cap altre estat de la Uni贸 Europea, per tant, necessitam, m茅s que cap altra Comunitat Aut貌noma, allunyar-nos de la concepci贸 establida i centralitzada que aplica l'estat espanyol, a trav茅s d'AENA, i acostar-se als est脿ndars europeus.

Per aquest motiu, el PSM-EN, exigir脿 a l'estat, la possibilitat que les Illes Balears puguin articular una estrat猫gia aeroportu脿ria pr貌pia, a on es tenguin en compte les particularitats del nostre pa铆s: un model de gesti贸 que permiti la m脿xima autonomia, que sigui m茅s flexible, m茅s participatiu i m茅s din脿mic, a on cada un dels 3 aeroports de les Illes Balears estiguin gestionats de manera individualitzada, aut貌noma i professionalitzada.

Els beneficis de la cogesti贸 s贸n molt amplis i indiscutibles:

- Decidir sobre les inversions que es realitzen als nostres aeroports (ara imposades des de Madrid)
- Participar en l'assignaci贸 i coordinaci贸 dels drets d'aterratge i enlairaiment (slots)
- Participar en les negociacions que s'estableixen amb les companyies a猫ries.
- Participar en l'establiment i regulaci贸 de les taxes a猫ries.
- Tenir capacitat de decisi贸 sobre rutes, mesures per a combatre l'estacionalitat, pol铆tica tarif脿ria per a potenciar la temporada baixa, ...
- Refor莽ar els elements identificatius del nostre pa铆s
- Dinamitzar i apostar per una politica comercial diferenciada
- Millorar la relaci贸 i interlocuci贸 dels aeroports amb el Govern, els Consells i els ajuntaments.
- Millores en la gesti贸 de l'entorn de les zones aeroportu脿ries, podent detectar temes ambientals d'accessibilitat, paisatge i qualitat de vida.


Pel PSM, el debat ara mateix, no 茅s gesti贸 p煤blica o gesti贸 privada, sin贸 que ha de ser centralitzaci贸 o descentralitzaci贸.Apostam per la m脿xima capacitat de decisi贸 entre els nostres aeroports. Les f贸rmules poden ser diverses: consorcis, o entitats aut貌nomes que assegurin, la representaci贸 institucional:

- per una banda, del Govern , Consells i
- Ajuntaments, i per una altra, els agents socials i el sector empresarial, sector que podria estar representat per la Cambra de Comer莽.

Per finalitzar, el PSM presentar脿 iniciatives en aquest sentit, mitjan莽ant el Grup Parlamentari del Bloc per Mallorca PSM-Verds, i el Senador auton貌mic, Sr. Pere Sampol, tant al Parlament de les Illes, com al Senat, per tal que el Govern de l'Estat, rectifiqui el seu plantejament, i reconegui el fet diferencial de les Illes Balears.
      

 

 


PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: