"La fermesa d'un somriure" Sebastià Serra, en la memòria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

Notícies. 24/05/2008

El BLOC valora positivament l'any transcorregut des de les passades eleccions: "amb el Govern de canvi demostram que hi ha una altra manera de fer política"

Els representants de la formació d'esquerres, nacionalista i ecologista fan balanç del primer any de legislatura, i adverteixen que els pressuposts de 2009 seran "claus" per al desenvolupament dels projectes estratègics del nou Executiu de progrés, que s'hi hauran d'incloure "tant si arriba a temps la millora del finançament com si hem de cercar altres fórmules"Quan fa un any de les passades eleccions al Parlament en què el PP va perdre la majoria absoluta i es va conformar un nou Govern plural, progressista i nacionalista, el BLOC per Mallorca celebrà el passat dissabte una jornada per fer un balanç d'aquesta primera etapa de l'Executiu de canvi. Els representants dels partits integrants de la formació d'esquerres, nacionalista i ecologista (PSM-EN, EU-EV i Esquerra) han coincidit a valorar com a "molt positiva" l'aportació del BLOC en aquest Pacte de Govern.

El secretari general del PSM-EN i portaveu parlamentari del BLOC, Biel Barceló, ha destacat que "el nou Govern ha suposat un gran canvi respecte a les polítiques anteriors del PP, caracteritzades per una nefasta gestió i pel descontrol absolut, i tacades de casos de corrupció que ara estan sortint a la llum. Ara estam demostrant que hi ha una altra manera de fer política, amb una gestió honesta i transparent".

Fina Santiago, membre de la Presidència d'EU i consellera d'Afers Socials, Promoció i Immigració, ha apuntat més trets de l'actual Govern que contrasten amb l'Executiu anterior de Jaume Matas: l'impuls de la "participació civil real" i la "no utilització partidista de les associacions", "l'equilibri territorial, quan abans es castigaven els territoris en què no governava el PP", i "uns pressuposts no ficticis".

Els membres del BLOC han destacat com a fites aconseguides en aquest primer any de la legislatura la Llei de Mesures Urgents de Protecció del Territori o els avanços en l'àmbit de les polítiques socials. Així mateix, han apuntat les fites que s'han de materialitzar en els propers anys: avanços en transport públic, en l'orientació social general del Govern, en les polítiques culturals i lingüístiques, així com la consolidació de l'espai audiovisual en català, i en el desenvolupament de l'autogovern. I, "sobretot, aconseguir un finançament just per a les Illes Balears, és a dir, aconseguir allò que ens correspon per poder desenvolupar les polítiques que s'ha marcat el Govern. Els canvis en el sistema de finançament no podran ser únicament de maquillatge, sinó que han de ser canvis en profunditat", ha afirmat Biel Barceló.

Els integrants de la coalició de l'esquerra nacional i ecologista de Mallorca també reclamen del Govern de l'Estat la signatura immediata del conveni de transport ferroviari i l'aportació econòmica per al desenvolupament de la Llei de Dependència, així com un increment de les inversions estatals per adequar-les a les necessitats de les Illes Balears. No obstant això, des del BLOC adverteixen que, independentment de l'actitud del Govern de l'Estat, els pressuposts de la Comunitat Autònoma per al 2009 seran "claus", ja que hauran de reflectir els projectes estratègics del Govern per a l'actual legislatura "tant si arriben a temps de Madrid la millora del finançament i les inversions estatals que ens corresponen, com si hem de cercar altres fórmules".

Reforma del PTM

Per la seva banda, el president d'Esquerra a les Illes Balears i conseller d'Interior del Consell de Mallorca, Joan Lladó, ha afirmat que la institució insular té una fita a curt termini: "hem de continuar la feina iniciada des del Govern per aconseguir una gestió sostenible del territori, i ara hem de dur a terme la reforma del Pla Territorial de Mallorca". Lladó ha recordat que el BLOC és partidari de fer-hi una modificació urgent per tal d'eliminar les polèmiques ARTs, segons allò signat en el Pacte de Govern. Tot i això, també ha considerat la possibilitat de prorrogar la norma cautelar vigent (que caduca el proper 17 de juliol), la qual cosa allargaria el procés. Ara bé, el conseller insular ha puntualitzat que "en aquest cas la reforma del PTM haurà de ser molt més ambiciosa".

Al seu torn, el coordinador d'Els Verds de Mallorca, Antoni Esteve, ha afirmat que "el BLOC ha estat una eina útil i positiva per al canvi polític". Un canvi que, a la llum del descobriment dels darrers casos de corrupció de l'anterior Govern del PP, "era més urgent del que ens pensàvem, ja que estàvem en una situació d'autèntica emergència". Els representants dels partits del BLOC s'han mostrat convençuts que, si no s'hagués constituït la coalició d'esquerres, nacionalista i ecologista, "ara encara governaria el PP".
      

 

 


PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: