"La fermesa d'un somriure" Sebastià Serra, en la memòria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

Notícies. 19/05/2008

El BLOC demana al Govern fermesa en la negociació del nou model de finançament

Biel Barceló i Pere Sampol exposen els criteris per aconseguir un finançament just per a les Illes BalearsEl portaveu parlamentari del BLOC per Mallorca i PSM-Verds i secretari general del PSM-EN, Biel Barceló, i el senador autonòmic del BLOC, Pere Sampol, han expressat el suport d'aquest grup polític al Govern de les Illes Balears en les negociacions per definir el nou model de finançament autonòmic, que s'enceten aquest dimarts amb la reunió del Consell de Política Fiscal i Financera. Barceló ha demanat "fermesa" a l'Executiu progressista i nacionalista a l'hora de reclamar un finançament just per a les Illes Balears, ja que augura unes negociacions "dures i complicades".

El portaveu de la formació d'esquerres i nacionalista confia que el president del Govern de l'Estat, José Luis Rodríguez Zapatero, "compleixi el seu compromís de corregir un sistema amb les quals les Illes Balears són les més perjudicades i matractades, segons ell mateix va reconèixer". Tot i això, Biel Barceló ha manifestat la seva preocupació pel fet que els darrers dies alguns dirigents estatals del PSOE "han llençat missatges alertant que la situació econòmica de l'Estat és complicada, que semblen intentar contrarestar les aspiracions de Comunitats com Catalunya o Balears. El Govern ha de ser ferm i no ha de consentir que es perpetuï l'espoli fiscal que patim". Barceló, qui ha recordat que les Illes Balears fan una aportació neta a l'Estat de més d'un 15% del PIB, ha apuntat que la publicació de les balances fiscals de les Comunitats Autònomes és "una mesura de necessària transparència democràtica" que "ha de ser un requisit previ" a la negociació del nou model de finançament. Així mateix, ha avançat que, si les balances fiscals no es fan públiques els propers dies, el Parlament de les Illes aprovarà una Proposició No de Llei del BLOC instant l'Estat a publicar-les.

Al seu torn, el senador Pere Sampol ha explicat quins són "els criteris que haurien d'inspirar el nou model de finançament per tal que les Illes Balears deixin d'estar discriminades". Aquests són el principi de "pagar per renda, rebre per població" (que assegura la solidaritat interterritorial i al mateix temps garanteix que totes les Comunitats rebin els recursos que els corresponen), que es tengui en compte la insularitat i la doble insularitat, que es tengui en compte el cost de la vida (més car a Balears que al continent), i que cap Comunitat Autònoma amb una renda per càpita superior a la mitjana pugui ser receptora neta de recursos, com passa ara. Sampol defensarà l'aplicació d'aquests principis al Senat, quan es debati la reforma del finançament.

D'altra banda, Biel Barceló i Pere Sampol han advertit que el Govern de l'Estat haurà de corregir no només el finançament autonòmic de les Illes Balears, sinó que "haurà de revisar els recursos totals que rebem (o que deixam de rebre), també en concepte de fons europeus, Fons de Compensació Interterritorial i d'inversions estatals via Pressuposts Generals de l'Estat. Si sumam tots aquests conceptes, l'any 2004 Balears va rebre 2.229 euros per habitant, mentre la mitjana estatal va ser de 2.836 euros per habitant. Això representa un dèficit de 607 euros per habitant i any". Els representants del BLOC han insistit que aquesta situació perjudicial per a Balears s'ha donat "tant si a l'Estat governava el PP o el PSOE". I han explicat que corregir el dèficit de finançament i inversions de Balears, "simplement per igualar-nos a la resta de Comunitats Autònomes", és "bàsic" per tal que el Govern de les Illes Balears pugui aplicar les polítiques que s'ha marcat: "ens corresponen aquests recursos per poder tenir uns serveis públics de qualitat i per poder acomplir els objectius del Govern pel que fa a les polítiques socials, de transport públic, d'habitatge, etc".
      

 

 


PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: