"La fermesa d'un somriure" Sebastià Serra, en la memòria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

NotĂ­cies. 09/05/2008

El BLOC exigeix a Álvarez i a Zapatero els 1.000 milions d’euros dels convenis de carreteres i tren

Els portaveus, Biel Barceló i Miquel Àngel Llauger, consideren “inacceptable que l’Estat continuï sense assumir els compromisos adquirits”Els portaveus parlamentaris del grup del Bloc per Mallorca i PSM-Els Verds, Biel Barceló i Miquel Àngel Llauger, han exigit a la ministra de Foment, Magdalena Álvarez, i al president del Govern de l’Estat, José Luis Rodríguez Zapatero, que compleixin els compromisos que han assumit amb les Illes Balears en relació als convenis de carreteres i de transport ferroviari.

Pel que fa a les despeses en carreteres, el BLOC recorda que l’anterior Govern de Jaume Matas (PP) “ho va fer malament” i va executar obres amb “desviacions pressupostàries extraordinàries” (de fins a més del 5.000%, en el cas de les autopistes d’Eivissa), però considera que l’Estat no pot deixar d’assumir les despeses a què es va comprometre en el seu dia. En aquest sentit, Barceló considera que la sentència que declara vigents els convenis signats els anys 1998 i 2004, tot i que no valora les demandes econòmiques de la Comunitat Autònoma (que reclama 333 milions d’€), esgota els arguments de l’Estat per no rectificar la seva actitud: “l’Estat ha de pagar el que ens deu, ja no pot continuar posant excuses. És absurd que el Govern de les Illes Balears hagi de recórrer als tribunals per aconseguir el que ens correspon”.

D’altra banda, els portaveus del BLOC també han reclamat la signatura immediata del conveni de transport ferroviari, compromís adquirit per la ministra Álvarez el passat mes de setembre. Miquel Àngel Llauger ha destacat la importància d’aquestes inversions (prop de 666 milions d’€ per als projectes de tren fins Alcúdia i Artà, el tram Inca-Enllaç i l’inici del tramvia Palma-aeroport) com “una aposta per un model de transports territorialment sostenible i que contribueix a l’estalvi energètic”.

Biel Barceló ha assenyalat que en conjunt, en matèria de carreteres i transport ferroviari, “l’Estat ha de pagar a Balears prop de 1.000 milions d’€. El Govern, i especialment Francesc Antich com a president, no ha de consentir que continuï aquesta situació inacceptable, i tindrà tot el suport del BLOC per exigir al Govern de Zapatero el compliment immediat dels seus compromisos”.

Els portaveus del BLOC han avançat que el proper dimarts, en el ple del Senat, Pere Sampol demanarĂ  a RodrĂ­guez Zapatero per la situaciĂł dels convenis esmentats, aixĂ­ com per la reforma del sistema de finançament. En aquest sentit, BarcelĂł (qui tambĂŠ ha avançat que el BLOC presentarĂ  una PNL al Parlament per reclamar la publicaciĂł de les balances fiscals) ha sortit al pas de les declaracions de diferents dirigents del PSOE que apunten un interès per limitar l’abast de la reforma (de manera que els interessos balears es podrien veure perjudicats): “si el president del Govern de l’Estat ha reconegut que les Illes Balears estan maltractades, i llavor no ho soluciona, haurĂ  de donar moltes explicacions”.
      

 

 


PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: