"La fermesa d'un somriure" Sebastià Serra, en la memòria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

Notícies. 06/05/2008

El Parlament aprova la Llei de Mesures Urgents de Protecció del Territori impulsada pel BLOC

La norma protegeix més de 1.600 hectàrees i més de 10 quilòmetres de costa d'alt valor ambiental i paisatgístic de Mallorca i d'EivissaEl Parlament ha aprovat aquest dimarts la Llei de mesures urgents per a un desenvolupament territorial sostenible a les Illes Balears, que ha estat impulsada per la Conselleria de Mobilitat i Ordenació del Territori (BLOC), i suposa una fita important en la història de les Illes Balears, ja que és la primera llei elaborada en base a criteris estrictament paisatgístics i de protecció territorial.

La norma protegeix més de 1.600 hectàrees de Mallorca i d’Eivissa, que corresponen a zones d’alt valor natural i paisatgístic, i suposa la preservació de més de 10 quilòmetres de costa verge. En molts casos aquests espais estaven amenaçats per projectes urbanístics.

En el cas de Mallorca, queden protegides Cala Blanca-Biniorella i Montport (Andratx), Son Real (Santa Margalida), Alcanada (Alcúdia), Regana (Llucmajor), Can Vairet (Calvià), Muleta (Sóller), El Vilar, Cala Carbó i Can Botana (Pollença) i Can Marçal Vell (Felanitx). A Eivissa es protegeixen les zones de Cap Llibrell-Cap Martinet-Roca Llisa (una zona de la costa de Santa Eulària que ha augmentat la protecció en el tram final de la tramitació parlamentària), Cala d'Hort i Punta de Sa Pedrera (Sant Josep), i Benirràs (Sant Joan). En molts casos, la protecció s’ha efectuat ampliant els àmbits d’espais naturals ANEI o ARIP ja existents.

D’altra banda, la normativa deroga íntegrament la Llei de camps de golf, per tal de prohibir els usos residencials associats a aquestes instal•lacions (l’interès general dels quals es podrà denegar si els projectes tenen un impacte territorial o paisatgístic).

El conseller de Mobilitat i Ordenació del Territori, Gabriel Vicens, qui ha defensat el Projecte de Llei, ha destacat que la protecció de moltes de les àrees incloses a la norma havia estat reivindicada històricament per entitats ciutadanes i proteccionistes, i presenten una valoració ambiental i paisatgística entre alta i molt alta per estudis especialitzats. Vicens ha afirmat que "amb aquest Projecte de Llei de caràcter urgent consider que s'inicia un camí indiscutible cap a un desenvolupament territorial sostenible de les Illes Balears, la qual cosa ja és sortosament una de les aspiracions bàsiques de la nostra societat".

Al seu torn, el portaveu adjunt del BLOC per Mallorca i PSM-Verds, Miquel Àngel Llauger, ha posat de manifest que "aquesta llei està impulsada per un Govern progressista", i ha denunciat la incoherència del PP: "si bé ens vam commoure i ens vam alegrar que el PP reivindicàs en el seu moment l'augment de la protecció en espais com ara Cala Blanca o Can Marçal Vell, ara ens trobam que els progressistes defensam la protecció del territori i el PP posa entrebancs a aquesta protecció: el temps posa a cadascú al seu lloc".

El PP ha votat en contra o s'ha abstingut a la major part de l'articulat de la llei. Els populars s'han oposat principalment a la derogació d'aspectes com la llei de camps de golf o les excepcions urbanístiques aprovades per l'anterior Govern de Jaume Matas, especialment a l'illa d'Eivissa.
      

 

 


PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: