Margalida Tous impulsa l'adhesió del Govern al protocol de col·laboració en matèria de polÃtica lingüÃstica amb Catalunya, el PaÃs Basc i GalÃcia
La directora general de PolÃtica LingüÃstica destaca la importà ncia de sumar esforços per tal d'avançar en el procés de normalització lingüÃstica de les llengües cooficials de l'Estat
La directora general de PolÃtica LingüÃstica, Margalida Tous (PSM-EN), ha sol•licitat l'adhesió del Govern de les Illes Balears al protocol de col•laboració en matèria de polÃtica lingüÃstica subscrit pels governs català , basc i gallec el passat dia 16 de març de 2007. Tous elevà la petició de manera formal en la reunió de seguiment de l’esmentat protocol que va tenir lloc aquest dimecres a Barcelona, i en la qual varen participar responsables de l’à rea lingúÃstica de la Generalitat de Catalunya, Bernat Joan; del Govern basc, Patxi Baztarrika; i de la Xunta de GalÃcia, Marisol López.
En el marc d’aquesta reunió, Tous exposà als diferents representants la voluntat d’adhesió del Govern de les Illes i defensà la importà ncia de sumar esforços i de treballar de manera conjunta a fi d’avançar en el procés de normalització lingüÃstica de les llengües cooficials de l’Estat.
La sol•licitud de Tous fou rebuda amb satisfacció per Baztarrika, Joan i López, que acordaren iniciar els trà mits legals per fer efectiva la incorporació de les Illes Balears el més aviat possible.
En el decurs de la reunió es varen abordar altres temes que s’estan treballant en virtut d’aquesta col•laboració, com ara les diferents activitats previstes per a l’Any Europeu de les Llengües; la presentació de la Declaració de ParÃs a Madrid al Govern de l’Estat, i a Brusel•les a la Comissió Europea, i la participació en diferents fòrums sobre diversitat lingüÃstica.
A més a més, en la reunió es va acordar estudiar la possibilitat de desenvolupar traductors automà tics entre les tres llengües.
El dia 16 de març de 2007 els Governs català , basc i gallec varen subscriure un acord històric de col•laboració global en matèria de polÃtica lingüÃstica. Aquest acord, que té una vigència de tres anys, permetrà intercanviar i contrastar experiències, aixà com impulsar projectes i actuacions conjuntes amb l’objectiu d’afavorir la normalització lingüÃstica de les llengües cooficials de l’Estat.
|