Unitat vol fer sentir la veu al Congrés per "recuperar l'autoestima i deixar de ser un poble de segona"
Els candidats d'Unitat per les Illes a Mallorca, a Menorca, a Eivissa i a Formentera reclamen un finançament just com una "primera passa per guanyar la dignitat"
Els candidats d'Unitat per les Illes han fet una roda de premsa conjunta a Mallorca, a Menorca, a Eivissa i a Formentera per reivindicar, en la Diada de les Illes Balears, "la dignitat que ens correspon com a poble". Pere Sampol, acompanyat per Helena Inglada, Jaume Sansó i Ponç Vaquer, ha afirmat a Palma (davant la Delegació d'Hisenda) que "durant 30 anys els diputats del PP i del PSOE ens han fet creure que érem un poble de segona. Avui, Dia de les Illes Balears, des d'Unitat per les Illes volem afirmar la voluntat de fer sentir a les Corts Generals la veu d'un poble que, tal i com ha reconegut el president del Govern espanyol, ha estat maltractat. Hem de començar a recuperar la nostra autoestima, no som ciutadans de segona".
Els candidats d'Unitat per les Illes han explicat que aconseguir un sistema de finançament just "és la primera passa per poder aplicar les polÃtiques que demanen els ciutadans i per guanyar la dignitat del nostre poble", i han exposat les passes que seguiran per tal de complir aquest objectiu. Pere Sampol ha explicat que "el nostre pla A és el concert econòmic, perquè seria el sistema de finançament més just amb les Illes Balears. Implicaria que tots els impostos serien recaptats i gestionats a Balears, i es cediria a l'Estat una quota per sufragar aquelles matèries de competència estatal i en concepte de solidaritat interterritorial. Tanmateix, vist que ni PP ni PSOE estan disposats a implantar aquest sistema a les Illes Balears, a Unitat per les Illes tenim un pla B: proposar els criteris que podrien sentar les bases d'un acord de mÃnims per millorar el finançament autonòmic". Aquests criteris són: el nou sistema s'haurà de basar en la població real de cada Comunitat Autònoma; haurà de tenir en compte els usuaris reals dels serveis, és a dir, els treballadors estacionals i els turistes; haurà de preveure la dotació econòmica per les competències assumides per les Illes Balears que no s'han transferit a altres Comunitats, com ara carreteres i transport ferroviari; haurà de preveure mecanismes que compensin el cost de la vida en aquelles Comunitats Autònomes on aquest és superior a la mitjana; i haurà de garantir que cap Comunitat no haurà de ser receptora neta de recursos si té una renda per cà pita superior a la mitjana.
Sampol també ha avançat que, mentre durin les negociacions pel nou model de finançament, Unitat per les Illes té un "pla C": "l'endemà mateix de la constitució de les Corts Generals proposarem una moció perquè les Illes Balears quedin exemptes de la contribució al Fons de Suficiència. Si s'aprovà s, suposaria l'arribada de més de 235 milions d'euros per a Balears, la qual cosa suposaria una injecció de recursos important que pal·liaria transitòriament el dèficit de les nostres institucions".
"La nostra promesa és que se sentirà parlar dels problemes de les Illes Balears"
D'altra banda, el candidat d'Unitat per les Illes al Congrés ha precisat els compromisos d'Unitat per les Illes: "nosaltres no podem prometre que aconseguirem canviar el sistema de finançament autonòmic, ni que solucionarem tots els problemes dels ciutadans de les Illes Balears. Però sà que podem prometre que al Congrés i al Senat se sentirà parlar d'aquests problemes. Perquè presentarem iniciatives concretes i ben argumentades, i els altres grups, especialment PP i PSOE, hauran de decidir si ens donen suport o no, i hauran d'explicar la seva posició".
Mentre Sampol, Sansó, Inglada i Vaquer oferien la roda de premsa a Palma, les candidates Maria Josep Morell i Glòria DomÃnguez, des de Menorca, Cati Torres, des d'Eivissa, i Ignasi Torres, des de Formentera, han explicat simultà niament aquestes propostes als mitjans de comunicació de cadascuna de les Illes.
|