"La fermesa d'un somriure" Sebastià Serra, en la memòria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

Notícies. 26/11/2007

"Les Illes Balears, un país amb veu pròpia al Congrés"

Pel seu interès, reproduïm l'article d'opinió de Biel Barceló publicat avui al Diario de Mallorca.Les properes eleccions generals poden ser una gran oportunitat per a les Illes Balears. Per primera vegada, el nostre país podria comptar amb una veu pròpia al Congrés dels Diputats. Ara és més necessari que mai disposar d’un diputat que defensi de manera directa els interessos dels ciutadans de les Illes Balears a Madrid.

La radicalització del PP ha de posat de manifest la improvisació en les proclames federalistes, modernitzadores i alliberadores de Rodríguez Zapatero. El president espanyol, en la recta final del seu mandat, s’ha deixat arrossegar cap a posicions conservadores que es fan evidents en la insistència en el caràcter unitari de l’Estat-Nació espanyol. Són mostres d’aquesta deriva el rebuig frontal del referèndum que promou Ibarretxe, la negativa a publicar les balances fiscals i a solucionar el mal finançament de les comunitats autònomes (problema que accentua singularment l’espoli fiscal sobre les Illes Balears), la desinversió estatal en infrastructures en els nostres territoris (el fracàs de l’Estat a Catalunya en aquest sentit és evident), el bloqueig centralista a la gestió compartida dels aeroports, l’abús de la simbologia nacionalista espanyola per part dels aparells de l’Estat (i, de manera paral•lela, la negativa a reconèixer efectivament el caràcter plurinacional i pluricultural de l’Estat), l’espectacle constant de l’ús partidista de la Justícia, o la persecució de la llibertat d’expressió amb arrestos, judicis, multes i segrestos de publicacions.

En resum, ens trobam davant d’un PP que desplega una renovada agressivitat, i un PSOE desorientat i incapaç d’oferir una resposta satisfactòria als reptes que planteja la societat actual, especialment pel que fa a l’organització territorial de l’Estat (des del punt de vista jurídicopolític, fiscal, d’infrastructures i cultural). Enfront d’aquesta situació, els militants i les organitzacions nacionalistes i progressistes de les Illes Balears, i singularment els partits de la Federació PSM-Entesa Nacionalista, estam obligats a bastir una alternativa electoral amb elevades garanties d’èxit.

La importància de disposar de representació en el Congrés dels Diputats s’ha fet evident, de manera especial, des que la presència d’un senador nacionalista ha posat, per primera vegada, moltes qüestions que afecten les Illes Balears, i especialment el dèficit de finançament, en l’agenda política. Només a instàncies de Pere Sampol el ministre Solbes ha reconegut el dèficit històric de les Illes Balears i el greuge financer que patim. Simultàniament, disposar d’una representació política no supeditada al bipartidisme PP-PSOE posaria la nostra qüestió nacional en l’ordre del dia.

Per assolir l’objectiu d’aconseguir una representació política pròpia de les Illes Balears al Congrés convé mantenir i ampliar les polítiques d’unitat aplicades en els darrers quatre anys en l'àmbit de l'esquerra nacional a cadascuna de les quatre illes, que han estat liderades pels partits de la Federació PSM-EN, i que han esdevingut la clau del canvi polític del passat 27 de maig.

Ara cal anar més enllà. Una coalició amb ambició nacional real, que tengui com a objectiu principal situar per primera vegada un diputat que defensi els interessos de les persones d'aquest país, sense interferències sucursalistes, ha de ser una coalició ampla, plantejada sense exclusions. Cal conformar un veritable Bloc Nacional de Progrés, alternatiu al bipartidisme PP-PSOE, que agrupi tots els espais del nacionalisme fins a l'esquerra nacional alternativa. Hem de fer tots els esforços per sumar, ara més que mai, perquè l'ambició política de l'operació ho requereix. No hi podem acceptar, per tant, propostes excloents. Però també hem de ser més exigents que mai: la candidatura que proposam des del PSM-EN ha de tenir uns objectius nacionals inequívocs, i ha d'estar conformada per partits i coalicions que assumesquin, tant en els seus posicionaments públics com en la seva praxi política quotidiana, els principis de fidelitat al país, de compromís amb el progrés social i amb la protecció del territori, i d'honestedat inqüestionable.

Tenim l'oportunitat històrica de situar una veu independent que representi el poble de les Illes Balears, com a país, al Congrés dels Diputats. No hi podem fallar.

Biel Barceló i Milta
Secretari general del PSM-Entesa Nacionalista
      

 

 


PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: