"La fermesa d'un somriure" Sebasti脿 Serra, en la mem貌ria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

Not铆cies. 22/11/2007

El Govern crear脿 el Memorial Democr脿tic a inst脿ncies del BLOC

La proposta ha estat aprovada pel Parlament amb els vots de la majoria progressista i nacionalista, i amb l'abstenci贸 del PPEl Govern de les Illes Balears ha rebut l'enc脿rrec del Parlament de crear el Memorial Democr脿tic, una entitat p煤blica que s'haur脿 d'encarregar "de portar a terme una pol铆tica institucional de recuperaci贸 de la mem貌ria democr脿tica, coordinar l鈥檃cci贸 que en aquest camp fan diferents institucions i donar suport a les iniciatives de la societat civil". Aix铆 ho assenyala la Proposici贸 No de Llei presentada pel BLOC, aprovada aquest dimarts amb els vots de la majoria progressista i nacionalista i davant la qual el PP s'ha abstingut. L'organisme haur脿 de vetllar pel "record de les v铆ctimes de la viol猫ncia i de la repressi贸 i el reconeixement dels defensors dels valors democr脿tics durant els per铆odes de la Segona Rep煤blica espanyola, la Guerra Civil i la dictadura franquista".

El portaveu adjunt del BLOC, Miquel 脌ngel Llauger, ha defensat la proposta "des del convenciment que les Illes Balears, com a societat democr脿tica, tenim un deute contret amb el passat. Feim aquesta proposta des del convenciment, tamb茅, que es tracta d鈥檜na tasca pendent que ja no pot esperar m茅s. La nostra societat democr脿tica d鈥檃vui ha de fer el que la transici贸 a la democr脿cia no va poder o no va saber fer".

Llauger ha defensat una pol铆tica p煤blica de recuperaci贸 de la mem貌ria democr脿tica "que tengui present els avan莽os democr脿tics que va significar la Segona Rep煤blica i que tengui ben present a qui va correspondre, durant la Guerra Civil, la defensa de la legalitat democr脿tica del moment i qui va ser fidel als valors de la democr脿cia i de la llibertat. Aquests s贸n els valors, en definitiva, que sustenenten el nostre ordenament democr脿tic actual".

El portaveu adjunt del BLOC tamb茅 ha reconegut la tasca dels moviments ciutadans de reivindicaci贸 de la mem貌ria democr脿tica: "ells han estat l鈥檌mpuls decisiu perqu猫 les institucions es plantegin avui la reparaci贸 del deute a qu猫 feia refer猫ncia. La seva feina ha omplert sovint el buit del que s鈥檋a deixat de fer des dels poders p煤blics".

La creaci贸 del Memorial Democr脿tic era un dels punts del pacte de governabilitat. El Govern haur脿 d'establir la relaci贸 concreta de tasques i objectius que correspondran a aquest organisme, entre altres l鈥檈laboraci贸 d鈥檜n cens de totes les v铆ctimes de la Guerra Civil i de la dictadura, la investigaci贸 sobre les persones desaparegudes de manera violenta durant aquests per铆odes, la recopilaci贸 de testimonis orals de les v铆ctimes supervivents, l鈥檕rganitzaci贸 de cursos i seminaris, la publicaci贸 i difusi贸 d鈥檈studis, o l鈥檕rganitzaci贸 d鈥檃ctes de reconeixement a les v铆ctimes.
      

 

 


PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: