"La fermesa d'un somriure" Sebastià Serra, en la memòria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

Notícies. 22/11/2007

El BLOC proposa al Senat que la Llei de Memòria Històrica anul•li les sentències de tribunals franquistes

Pere Sampol defensarà les esmenes del Grup Mixt a la llei aprovada pel CongrésEl senador autonòmic Pere Sampol (BLOC-PSM) defensarà el proper dimarts les esmenes presentades pels senadors del Grup Mixt, del qual forma part, al Projecte de Llei de la Memòria Històrica, que ja ha estat aprovada pel Congrés i ara prosegueix la tramitació al Senat (el text es debatrà, concretament, a la Comissió Constitucional de la Cambra Alta). Entre aquestes esmenes, el portaveu del BLOC al Parlament, Biel Barceló, ha destacat l'anul•lació de les sentències dictades per tribunals franquistes, considerats il•legítims per la pròpia llei (Consells de Guerra, Tribunal d'Ordre Públic, Tribunal Especial de Repressió de la Maçoneria i el Comunisme...). Barceló, ha explicat que aquestes esmenes s'han presentat a proposta de l'Associació per la Recuperació de la Memòria Històrica.

Altres punts que el senador proposarà incloure en aquest Projecte de Llei són: la reparació econòmica als familiars de les persones afusellades per condemnes en consells de guerra, amb una compensació de 12.000 euros; que els anys de privació de llibertat computin a efectes del dret a pensió; estendre el reconeixement d'aquelles persones mortes en defensa de la democràcia (dret a indemnització de 135.000 euros als beneficiaris dels morts a partir del 18 de juliol del 1936, i no de l'1 de gener del 1968); que les Administracions públiques assumesquin la responsabilitat d'indagar, localitzar i identificar els desapareguts de manera violenta durant la Guerra Civil o a causa de la repressió sempre que ho sol•licitin els descendents directes de les víctimes; facilitar l'accés als arxius; l'eliminació dels monuments franquistes de la via pública; l'adequació dels plans d'estudi i dels llibres de text respecte al tractament didàctic sobre la II República, la guerra i la dictadura; la revisió de distincions i títols honorífics de personatges lligats al franquisme.

Pere Sampol ha assegurat que, en qualsevol cas, encara que aquestes esmenes no siguin aprovades, el seu vot serà afirmatiu, ja que "es tracta d'una llei molt important, que donarà el dret a obtenir una reparació i un reconeixement personal que restablirà la dignitat de moltes famílies, de moltes persones que van lluitar per la democràcia i van ser víctimes de la guerra i de la repressió". El senador ha explicat: "jo som una de les persones que no saben on estan enterrats els seus familiars. Desconèixer on descansa ton pare o el teu padrí, realment és una ferida oberta. Aquesta llei ha de permetre que es tanquin moltes ferides, i això seria un gran conhort".
      

 

 


PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: