"La fermesa d'un somriure" Sebastià Serra, en la memòria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

NotĂ­cies. 15/11/2007

El Govern de les Illes Balears i la Generalitat de Catalunya impulsaran el 2008 actuacions conjuntes per a la normalització de l’ús del català

La directora general de Política Lingüística, Margalida Tous (BLOC-PSM), s'ha reunit avui a Palma amb el seu homòleg del Govern català, l'eivissenc Bernat JoanEl Govern de les Illes Balears i la Generalitat de Catalunya han començat a establir les bases per dibuixar un mapa de col•laboració en matèria de política lingüística que es començarà a materialitzar l’any 2008 amb diverses iniciatives.

En concret, ja s’han donat les primeres passes per impulsar el programa de Voluntariat Lingüístic a les Illes Balears i s’ha decidit col•laborar en l’organització conjunta d’una sèrie d’actes per commemorar el 2008 l’Any Internacional de les Llengües.

Així ho han anunciat la directora general de Política Lingüística de la Conselleria d’Educació i Cultura, Margalida Tous (BLOC-PSM), i el secretari de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya, Bernat Joan. Ambdós responsables s’han reunit avui per tractar diversos assumptes, que es concretaran en futures línies d’actuació en l’àmbit del foment de l’ús de la llengua catalana i l’àrea de l’intercanvi de materials i experiències.

El secretari de Política Lingüística ha volgut destacar la seva satisfacció per començar a treballar de manera activa per establir “acords i punts de col•laboració que permetin avançar en la normalització d’ús de la llengua catalana”. En aquest sentit, Bernat Joan ha manifestat que la bona sintonia amb el Govern de les Illes Balears ja ha permès concretar algunes iniciatives per a 2008.

Per la seva part, la directora general de Política Lingüística ha confirmat la voluntat d’estendre a les Illes Balears el programa de Voluntariat Lingüístic que ja funciona al Principat. Aquest programa es basa a la idea que una persona que parla habitualment català es reuneix per conversar amb una altra que coneix la llengua però que encara no s’ha decidit a parlar-la. Joan ha explicat que aquest sistema permet “un aprenentatge de la llengua catalana per immersió en el medi, que representa moltes avantatges per a les dues persones que hi participen”. A més a més, aquest programa agilitza de manera notable “la incorporació de persones nouvingudes”.

A Catalunya aquest model s’articula a partir dels 22 centres del Consorci per a la Normalització Lingüística, que dediquen un tècnic a gestionar el banc de dades de les persones que s’inscriuen en aquest programa.

Margalida Tous ha assenyalat que l’adaptació d’aquest model a les Illes Balears “hauria d’aprofitar els centres d’autoaprenentatge que depenen del COFUC, així com les xarxes i centres d’ajuntaments i consells que ja treballen en la normalització del català”, a fi d’arribar al màxim nombre de persones.

Un altre tema que s’ha tractat a la sessiĂł de treball, que ha tingut lloc a la seu de la Conselleria d’EducaciĂł i Cultura del Govern de les Illes, ha estat la col•laboraciĂł d’ambdues institucions amb motiu de l’Any Internacional de les LlengĂĽes que se celebrarĂ  el 2008, amb l’organitzaciĂł d’unes jornades que tindrien com a seu Palma i Barcelona.ť
      

 

 


PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: