"La fermesa d'un somriure" Sebastià Serra, en la memòria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

Notícies. 05/11/2007

Sampol proposa eximir les Balears de la contribució al Fons de Suficiència fins negociar el nou sistema de finançament

La mesura, que suposaria prop de 220 milions d’euros anuals per al Govern, té com a objectiu compensar de manera provisional el dèficit fiscalEl proper dimecres el senador del BLOC, Pere Sampol, demanarà al vicepresident del Govern espanyol i ministre d’Economia, Pedro Solbes, que les Illes Balears quedin exemptes de la contribució al Fons de Suficiència. Aquesta mesura implicaria que el Govern balear disposaria d’uns 220 milions d’euros més per a l’exercici 2008, quantitat que correspon aproximadament al dèficit de finançament autonòmic en relació a la mitjana estatal (calculada en euros per habitant, segons dades del 2004). El senador ha avançat que, si la resposta del ministre és negativa, estudiarà la possibilitat de plantejar una esmena als Pressuposts Generals de l’Estat.

Per la seva banda, el portaveu parlamentari del BLOC, Biel Barceló, ha posat de manifest que les Illes Balears pateixen un dèficit de recursos de 606,91 euros per habitant respecte a la mitjana estatal (comptant-hi el finançament autonòmic, els fons europeus, les inversions estatals i el Fons de Compensació Interterritorial, del qual les Balears estan excloses per mor de la renda per càpita). Els dos parlamentaris nacionalistes han assegurat que l’exempció de la contribució al Fons de Suficiència és necessària per alleujar el dèficit fiscal de Balears fins que es negociï un nou sistema de finançament autonòmic (negociació que, de produir-se, començaria després de les properes eleccions generals). Barceló ha afirmat: “després que tant Solbes com Zapatero hagin reconegut que les Illes Balears estan mal finançades i que cal canviar el sistema, mentre no arribi aquesta reforma s’han de prendre ja mesures concretes”. “Ara ja tenim les paraules; és el moment de passar als fets”, ha afegit Sampol.

El Fons de Suficiència recull les aportacions de les Comunitats Autònomes que reben recursos per damunt del cost de les transferències que tenen transferides. Avui dia només rep aportacions de les Illes Balears i de Madrid. “El problema, i això ja ho va reconèixer Pedro Solbes, és que el cost de les competències transferides a Balears ha estat mal calculat històricament”, ha explicat Sampol. El senador ha puntualitzat que l’exempció de la contribució al Fons de Suficiència “no solucionaria el mal finançament de Balears, ja que no estam en les mateixes condicions que la resta perquè nosaltres tenim més competències transferides que les comunitats del continent”.
      

 

 


PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: