"La fermesa d'un somriure" Sebastià Serra, en la memòria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

Notícies. 27/10/2007

La Convenció de la Federació PSM-EN proposa una coalició nacionalista i progressista perquè les Illes Balears "tenguin veu pròpia" al Congrés

Delegats del PSM de Mallorca, del PSM de Menorca i d'ENE (Eivissa) aproven per unanimitat una proposta "oberta i sense exclusions per trencar el bipartidisme PP-PSOE"Un centenar de delegats del PSM de Mallorca, del PSM de Menorca i d'Entesa Nacionalista i Ecologista d'Eivissa (ENE) han participat avui a Palma en la Convenció de la Federació PSM-Entesa Nacionalista. La Convenció ha debatut un document, que finalment ha estat aprovat per unanimitat, en el qual es fa una proposta de coalició nacionalista, progressista i ecologista "ampla, oberta, sense exclusions" per concórrer a les properes eleccions generals i que tengui com a objectiu aconseguir diputats nacionalistes que permetin que les Illes Balears siguin "un país amb veu pròpia al Congrés dels Diputats".

Biel Barceló, secretari general del PSM (Mallorca), ha anunciat que "la setmana que ve començaran els contactes amb les forces polítiques de Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera amb sensibilitat nacionalista, progressista i ecologista i que comparteixin els nostres objectius: trencar el bipartidisme del PP-PSOE i defensar de manera clara i sense lligams els interessos dels ciutadans de les Illes Balears a Madrid. Consideram que, fins ara, els diputats que ens han representat al Congrés no han defensat adequadament els nostres interessos". Barceló ha apuntat que "l'experiència del senador Pere Sampol ha demostrat que és necessària una veu independent, nacionalista, capaç de representar les Illes Balears com a país".

El document aprovat fa una anàlisi de la situació política actual, en la qual es critica el Govern de l'Estat per no haver "satisfet les expectatives generades a l'inici d'aquest mandat" i per haver "caigut en el parany de l'oposició popular, demagògica i marcadament espanyolista". També constata la "mutació" del PP-IB cap a una "dreta radical" que ha aplicat "polítiques irreversibles de devastació del país" i, de manera paral•lela, la pèrdua de discurs autonomista del PSIB-PSOE. I insta la Federació PSM-EN a liderar "una alternativa amb elevades garanties d'èxit electoral".

La coalició es marcaria com a objectius l'assoliment d'un "sistema de finançament just i que superi l'espoli fiscal que pateixen les Illes Balears", "l'impuls de polítiques socials progressistes", "la protecció del territori i la sostenibilitat mediambiental com a eix prioritari de les polítiques públiques" i "l'avanç cap a un Estat plurinacional basat en el respecte a l'autogovern de les nacionalitats i articulat en torn del principi de la sobirania compartida". I en referència a les forces polítiques que es podrien adherir a la coalició proposada, el document afegeix que "per a la credibilitat de l'operació, no és suficient que un partit estigui ubicat formalment en l'espai que definim, sinó que aquesta ha de ser la seva pràctica política real".

Antònia Allès, secretària general del PSM (Menorca), ha afirmat que aquesta "és una oportunitat històrica perquè les Illes Balears tenguin veu pròpia al Congrés, i també és una oportunitat perquè Menorca tengui veu al Senat, ja que actualment el senador per Menorca, del PP, no representa la nostra illa". Respecte a les candidatures al Senat, el document aprovat "suggereix la confecció de llistes unitàries de progrés al Senat que permetin obtenir el màxim nombre de senadors possibles, sempre segons la realitat insular de cada illa".

Al seu torn, Maurici Cuesta, secretari general d'ENE, ha assegurat que "l'objectiu és que tota la gent que el passat 27 de maig es va mobilitzar, a Eivissa i a la resta de les Illes, per la necessitat d'un canvi, defensi ara una veu per a les Illes Balears al Congrés". Cuesta també ha avançat que la intenció d'ENE és reeditar una candidatura unitària progressista i nacionalista al Senat, "que recuperi el senador d'Eivissa per a les forces de progrés".

D'altra banda, la Convenció ha aprovat, també per unanimitat, una resolució per enfortir la Federació PSM-Entesa Nacionalista i intensificar la relació entre els partits que la conformen.
      

 

 


PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: