"La fermesa d'un somriure" Sebastià Serra, en la memòria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

Notícies. 17/10/2007

Pere Sampol demana al ministre de Cultura el retorn dels Bous de Costitx i la Cimera del rei en Jaume a Mallorca

El senador també reivindica el compliment dels acords sobre la Carta Europea de les Llengues Minoritàries, en referència al menyspreu del català per part de l’EstatEl senador autonòmic Pere Sampol ha aprofitat la compareixença del ministre de Cultura, César Antonio Molina, en la comissió de Cultura del Senat per reivindicar el retorn dels Bous de Costitx i la Cimera del rei Jaume I a Mallorca. Sampol considera que “són nombroses les peces que es troben fora de Mallorca, però hi ha un conjunt d’elles que, tant per la seva singularitat i vàlua com pel fet de ser de titularitat pública, s’escau plantejar-ne el retorn a l’illa”. Sampol ha afegit que els tres caps de toro de bronze de l’època talaiòtica, testimoni més destacable del culte al toro, i les relíquies del rei en Jaume són patrimoni de Mallorca i els mallorquins han de gaudir d’ells al Museu de Mallorca.

Al seu torn, el ministre s'ha mostrat favorable a divulgar el patrimoni i apropar-lo als ciutadans com a criteri general, però no s'ha pronunciat sobre la demanda concreta d'afavorir el retorn de peces concretes a les comunitats autònomes d'on són originàries. Actualment els bous de Costitx es troben al Museu Arqueològic Nacional, i el dipòsit de les armes del rei Jaume I a la Reial Armeria de Madrid. Pere Sampol ha declarat que “el pas que cal fer ara és presentar una moció al Senat per iniciar els tràmits per aconseguir el dipòsit d’aquestes col•leccions en el Museu de Mallorca”.

Així mateix, el senador també ha aprofitat la compareixença del ministre Molina per denunciar l’incompliment dels acords presos per l’Estat en la projecció i promoció de la llengua catalana per part del Govern central. La Constitució Espanyola, en el seu article 3.3, i la Carta Europea de les Llengües parlen de la riquesa, el respecte i la promoció que han de tenir les llengües cooficials de l’Estat espanyol. El Senat va aprovar una moció en el 2005 en la qual es considerava fonamental el respecte i la protecció de la diversitat lingüística per part dels poders públics, i garantia el dret dels ciutadans a relacionar-se amb les Administracions en les diferents llengües oficials.

Respecte a aquests acords, Sampol ha criticat que “cap d’aquests objectius s’ha acomplit. Continuen les denúncies per discriminació lingüística de funcionaris públics, i continuen la incomprensió i els atacs a la diversitat cultural i lingüística. Pareix que Espanya, o una part important d'ella, renega i combat la riquesa que suposa la diversitat de l’Estat. I aquest, senyor Ministre, és el conflicte no resolt: l’afirmació d'allò propi a partir de la negació del veïnat”.

      

 

 


PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: