"La fermesa d'un somriure" Sebastià Serra, en la memòria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

Notícies. 10/10/2007

El ministre Solbes reconeix davant Sampol el mal finançament històric de les Illes Balears

Pere Sampol a Pedro Solbes: “Reclam la seva atenció sobre una situació injusta i injustificable. No demanam privilegis, demanam igualtat”La precarietat del finançament de les Illes Balears ha estat reconeguda avui per el Govern espanyol a través del vicepresident i ministre d’Economia, Pedro Solbes. Aquesta afirmació ha estat arrel de la pregunta del senador autonòmic de les Illes Balears sobre quines eren les raons objectives del mal finançament de les Illes Balears.

En un primer moment, el vicepresident ha argumentat que en el 2008 els pressupostos suposaven un increment repecte a anys interiors, però el senador Pere Sampol ha replicat que “la realitat era que la inversió per càpita en les Illes Balears era de 263 € front als 540 de mitjana espanyola”.

El senador també ha declarat que “a la inversió en Balears es descompta la despesa en tren i carreteres per ser competències transferides. Però sent això així, per què el sistema de finançament autonòmic dóna com a resultat que els ciutadans de les Illes Balears rebem 200 € menys per habitant que la mitja estatal? Per què som la comunitat amb pitjor finançament per càpita, tenint més competències? Aquesta situació es remunta al principi de la nostra autonomia i ha provocat que siguem la comunitat amb els serveis públics pitjor dotats”.

Seguidament el senador autonòmic ha recordat que “les Illes Balears fan la major aportació a les arques de l’Estat, amb un 17% del seu PIB, quantitat que no es dóna a cap regió europea. Mentrestant la mitjana salarial de les Illes està un 12€ per davall la mitjana estatal, un 17% de les persones estan situades davall la frontera de la pobresa, el preu d el’habitatge és un 37 € més car... i això sense comptar les pensions i que la vida a les Illes és un 7€ més cara. El tòpic que tenim de ser rics, com podem veure, ens surt molt car”.

Una vegada finalitzat l’argumentari, ha demanat al vicepresident que és imprescindible i necessari que la riquesa que es genera es pugui reinvertir en protecció del medi ambient, en regeneració de zones turístiques degradades, en transport públic, en atenció als necessitats,etc.

Sampol ha finalitzat la seva intervenció afirmant que “la gallina dels ous d’or està malalta i que reclam la seva atenció sobre una situació injusta e injustificable. No demanam privilegis, demanam igualtat”. Posteriorment el vicepresident Solbes en la seva contrarèplica ha assentit i reconegut que les Illes Balears tenen un mal finançament històric.

En la sortida de l’hemicicle, el senador ha reconegut al mateix Solbes la seva sinceritat en reconèixer la situació precària de les Illes i li ha expressat que ha d’ajudar al Govern d’Antich per poder desenvolupar tots els seus projectes i esborrar l’herència enverinada del Govern Matas.
Enllaços
      

 

 


PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: