"La fermesa d'un somriure" Sebastià Serra, en la memòria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

Notícies. 27/09/2007

El BLOC considera "insuficients" les inversions de l'estat a Balears i demana el 2% de la inversió ferroviària total per al conveni de tren pendent

El portaveu parlamentari del BLOC-PSM-Verds, Biel Barceló, considera que "s'ha demostrat que l'Estatut no corregeix la situació d'espoli fiscal que pateix el país"El grup parlamentari del Bloc per Mallorca-PSM-Els Verds ha qualificat de "clarament insuficient" la inversió estatal a les Illes Balears prevista per al 2008. Així ho han dit el portaveu, Biel Barceló, i el diputat Miquel Àngel Llauger, que han valorat avui el projecte de Pressupostos Generals de l'Estat. Barceló ha assegurat que "l'actual sistema de finançament perpetua el dèficit fiscal que patim, ja que pel que fa a la inversió per càpita continuam a la coa de les comunitats autònomes de règim general". El portaveu del BLOC ha posat de manifest que "mentre les Balears aportam un 17% del nostre PIB a l'estat, que suposa un 2,5 per cent del PIB espanyol, i tenim aproximadament un 2,4 per cent de la població total de l'estat, només rebem un 1,1 per cent de les inversions, és a dir, menys de la meitat. Això és un espoli fiscal".

Biel Barceló considera que les inversions previstes (300 milions per al 2008 i 2.800 milions fins al 2014) "acompleixen l'Estatut, ja que aquest fa referència a les inversions en matèries sobre les quals l'estat té competències tant a Balears com a la resta de comunitats, i aquest no és el cas de les inversions en carreteres i tren". Ara bé, Barceló ha puntualitzat que "nosaltres també necessitam inversions ferroviàries, i encara que la competència sigui del Govern, l'estat ha de contribuir econòmicament en la mateixa mesura que amb la resta. Per això s'ha de signar ja el conveni de transport ferroviari entre el Govern i l'estat, i aquest conveni ha de suposar una inversió d'un 2% de la inversió total ferroviària per al conjunt de l'estat. Aquesta seria la manera de corregir un dèficit d'inversions que l'Estatut s'ha demostrat incapaç de compensar".

D'altra banda, Barceló ha lamentat que el Govern "hagi deixat escapar 100 milions més per al 2008, ja que, encara que confiam que arribaran en anys successius, valdria més tenir ja aquests doblers assegurats". Al seu torn, Miquel Àngel Llauger ha apuntat que "ens agradaria que el president Antich tengués una actitud més reivindicativa, i que el seu primer compromís fossin els ciutadans de les Illes Balears", compromís que al seu parer queda "desdibuixat per les lleialtats de partit". Els diputats del BLOC han refermat la defensa d'un canvi del sistema de finançament per arribar al concert econòmic.
Ě
      

 

 


PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: