"La fermesa d'un somriure" Sebastià Serra, en la memòria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

NotĂ­cies. 25/08/2003

El PSM demana la posada en funcionament d’un pla de xoc contra l’onada de calor

El PSM sol·licita que, de cara a l’estiu vinent, la Conselleria de Salut i Consum elabori un pla de xoc contra l’ona de calor. A parer dels nacionalistes, enguany, amb les temperatures estivals més altes de la mitjana de l’any passat l’augment de morbiditat i de mortalitat ha posat l’atenció sobre aquesta qüestió que, tanmateix, no és una situació nova, ja que des de fa uns anys es fa evident que l’augment de temperatura ambiental es molt perjudicial per a la salut de les poblacions desprotegides. En aquest sentit, els nacionalistes consideren que si existeix un pla contra la grip, per exemple, malaltia que causa manco mortalitat que el fenomen de l’ona de calor, es justifica molt més que des de tots els nivells assistencials s’estableixin mesures que permetin afrontar aquest problema sanitari amb actuacions proactives i generalitzades.

El PSM proposa que el pla d’actuació contra l’ona de calor incideixi en aspectes educatius i preventius de tota la població, especialment en els col·lectius fràgils i socialment indefensos: ancians que viuen sols, exclosos socials, malalts crònics i infants. Segons els nacionalistes, el pla hauria d’estar implantat fonamentalment dins l’Atenció Primària, com a dispositiu de primera línia dins l’assistència sanitària. Així mateix, el PSM considera que aquest pla, a més de les organitzatives, s’hauria d’acompanyar de mesures estructurals. En aquest sentit, una de les més urgents ha de ser dotar de sistemes d’aire condicionat a tots els hospitals públics i concertats, especialment els hospitals de mitjana i llarga estada de la xarxa sociosanitària i les residències públiques del Govern i dels Consells Insulars.

El PSM qualifica de sorprenents les declaracions de la Consellera de Salut i Consum, Aina Maria Castillo, en les quals afirmava frívolament que no hi ha raons per “alarma social”, i que no és quantificable l’efecte de la calor sobre les malalties. En aquest aspecte, els nacionalistes consideren que la senyora Castillo i tota la Conselleria s’han posat unes cucales per no veure el que és evident des del punt de vista fisiopatològic i absolutament quantificable des del punt de vista estadístic: la calor, a Mallorca, ha causat un augment de mortalitat i d’ingressos hospitalaris, sobretot a la població geriàtrica i infantil que es negat pel govern del PP en una demostració d’inconsciència política preocupant.

Els nacionalistes consideren que la calor és un problema sanitari de primer ordre, selectiu a les poblacions més desfavorides, i que es pot afrontar amb mesures senzilles i efectives.

ť
      

 

 


PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: