"La fermesa d'un somriure" Sebastià Serra, en la memòria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

Notícies. 22/04/2007

Entrevista de Biel Barceló a l´Avui

Podeu llegir l´entrevista aquí:
http://paper.avui.cat/politica/detail.php?id=54490"A les Illes qualsevol govern de progrés passa pel Bloc"

ALIANCES · "El pacte amb el PSOE no ha de desdibuixar el caràcter nacionalista que hauria de tenir el nou govern" PROGRAMA · "L´autodeterminació és prioritària" PP · "Mai com ara hi havia hagut tants atacs a la llengua" FITXATGE · "Què farà Janer si Matas planteja de nou rebaixar el català a l´escola?"

Sandra Arenas
Amb l´objectiu que el PP no revalidi la majoria absoluta, PSM, EU-Verds i ERC han creat el Bloc per Mallorca. El seu cap de llista, Biel Barceló, repassa el procés de creació de la coalició i apunta les expectatives dels nacionalistes, que aspiren a desbancar Jaume Matas amb un pacte amb el PSIB-PSOE.

Vostè ha dit que a les Illes el diagnòstic és d´"emergència nacional". ¿És per això que s´ha rearticulat ara l´esquerra nacionalista a Mallorca?

Vivim una situació molt complicada. El PP ha governat aquests últims quatre anys sense complexos i no volem pensar què podria fer amb una majoria absoluta revalidada pel que fa a qüestions com llengua, cultura, territori, model turístic i econòmic... La situació exigeix una actuació contundent. Mai en trenta anys el PP havia atacat tant la nostra llengua i cultura com en aquesta legislatura.

El català no s´ha equiparat en drets i deures al castellà a l´Estatut balear. Què proposa el Bloc en matèria lingüística?

La llengua ha d´ocupar l´espai que li correspon. L´Estatut ha quedat molt lluny del que voldríem, però ara hem d´intentar desplegar-lo intentant arribar a les màximes quotes d´autogovern. I no ens volem quedar aquí, però hem d´anar a poc a poc.

¿El procés a Catalunya ha fet que el Principat deixi de ser un mirall?

Ho ha estat en molts casos. Fins i tot el PP de Jaume Matas s´hi va emmirallar. Després el text català va ser rebaixat -per cert, nosaltres no hem aconseguit ni el que preveu l´Estatut català rebaixat. Els plantejaments nacionals a Catalunya han perdut certa força. Crec que hi ha un cert desencís dins la societat catalana. A les Illes la situació encara és més complicada i per això les sinergies entre Catalunya i Balears s´haurien de potenciar molt més.

Per què ha costat tant l´acord amb ERC?

Ha estat complicat. Una coalició d´aquestes característiques sempre costa de fer. Però donem una imatge d´unitat i serem la força decisiva. Les enquestes diuen que amb 8-9 diputats la nostra serà una força clau. Qualsevol govern progressista nacionalista passa pel Bloc.

Quina condició posen de cara als pactes postelectorals?

La qüestió territorial i la protecció del medi ambient. Sense això no es pot pactar. També posar-nos a treballar en la qüestió de l´habitatge. I polítiques transparents davant l´allau de corrupció. També reclamarem pactes equilibrats. Per exemple, Unió Mallorquina ha tingut ara un pes superior al que li correspondria per nombre de vots.

¿La qüestió nacional no serà requisit?

Sí, sí. Tan important com les altres. El pacte amb el PSOE no ha de desdibuixar el caràcter nacionalista que ha de tenir el pròxim govern.

¿Hi confien?

Tenim un gran avantatge: ja hi hem pactat i no hem de repetir els mateixos errors.

Com per exemple?

Hi va haver pactes desequilibrats que no s´han de repetir. També hem de deixar clar que volem acords per avançar en l´autogovern i la qüestió territorial. Prioritzarem que hi hagi pactes progressistes i nacionalistes.

L´autodeterminació i els vincles amb la resta dels Països Catalans figura entre els acords de base del Bloc.

Sempre hem defensat l´autodeterminació i tots els partits que formen el Bloc han acceptat que figuri al programa. És prioritari. Ara bé: el debat s´ha de plantejar quan sigui oportú i no d´una manera frívola. És una qüestió de futur i hi hem d´arribar amb el temps. Plantejar-ho ara a la societat amb un PP que té majoria absoluta..., no deixa de ser un poc agosarat, no? Ens presentem amb l´autodeterminació com a bandera i com a model de futur, però fent passos mesurats cap a aquest objectiu.

¿El Bloc neix per ser una coalició de llarg recorregut?

Depèn de les circumstàncies i de com evolucioni tot, però la idea és que tingui un llarg recorregut. I amb l´objectiu de no estancar-nos: de fer créixer la base social i ocupar l´espai de centreesquerra nacionalista.

El PSM ha viscut una crisi interna amb trencament inclòs. ¿Ja han fet net?

Hi ha hagut una crisi important, però s´ha superat i ara som en un bon moment de forma. És importantíssim que, com a força principal del Bloc, el PSM funcioni bé. Si aconseguim arribar al nostre electorat, el Bloc funcionarà.

¿Han pensat en algun fitxatge mediàtic després del cop d´efecte de Matas amb Maria de la Pau Janer?

No, no! Això és una rentada de cara. El PP ha estat especialment bel·ligerant amb la llengua i la cultura. Però què votarà l´escriptora si Matas torna a plantejar la rebaixa del català a l´educació o els premis Ciutat de Palma en castellà?

* Gabriel Barceló és candidat del Bloc.
      

 

 
PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: