"La fermesa d'un somriure" Sebastià Serra, en la memòria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

Notícies. 08/08/2003

El PSM demana al Govern Balear que s’hi impliqui i cerqui alternatives urgents a la baixada del preu de la llet pagada als pagesos

La baixada unilateral del preu de la llet duta a terme per l’empresa “lacteos Piris”, de Campos, és per al PSM una mesura injustificada i insostenible. És injustificada perquè en aquests moments el preu de la llet pagat als agricultors, a nivell estatal, té una tendència a l’estabilitat o a l’alça. A Mallorca, a hores d’ara, fa falta llet per a la indústria transformadora i, per tant, no existeix cap problema d’excedents. En cap cas, d’altra banda, aquesta baixada de preu repercutirà en una baixada del preu pagat pels consumidors sinó en un augment del lucre del Sr. Piris i els seus aliats dins ASAJA i el PP. La mesura també és insostenible perquè es tracta d’una baixada de 4 pessetes per litre que torna col·locar els ramaders en situació d’inviabilitat econòmica. Quin sector econòmic o laboral pot suportar una retallada tan acusada dels seus marges econòmics?

Recordem que unes 20.000 hectàrees de producció farratgera estan lligades, a les Illes Balears, a la ramaderia vacuna de llet, i hi viuen directament unes 600 famílies. Per tot això, el vacú de llet va ser considerat un sector estratègic, l’any 1995, pel Parlament de les Illes Balears .

El Sr. Tomàs Cortès, anterior president d’ASAJA, coneix perfectament els problemes del sector lacti i és amic i correligionari del Sr. Piris. El Sr. Piris forma part d’un dels grup de pressió més notables i agressius dins ASAJA i el PP. D’altra banda el Sr. Cortès coneixia a la perfecció les intencions de Piris d’augmentar els seus marges de benefici a costa de les famílies ramaderes de la zona de Campos. I no ha fet res per evitar-ho. La conselleria d’agricultura, amb actuacions com aquesta, està actuant com una enemiga dels pagesos i una aliada de grups d’interessos molt minoritaris però molt influents. No de bades organitzaren dues tractorades a la passada legislatura.

Aquesta decisió de Piris és un dispar a la línia de flotació de la maltreta ramaderia mallorquina, que començava a remuntar després del suport rebut els darrers anys. Sols amb un Govern del PP, i a més liderat pel sector més dur del caciquisme rural, era pensable un atemptat tan brutal contra el dret dels pagesos a viure del seu treball. Per això el PSM demana que es prenguin mesures amb urgència abans que sigui massa tard. S’ha d’assegurar un increment del preu de la llet pagat als pagesos i no una baixada. S’ha de donar suport a la comercialització dels productes i a les iniciatives cooperativistes com la de Prilac a Porreres. S’han de pagar els ajuts que ara el Sr. Cortès, abans tan exigent, retira als pagesos. De seguir la política agrària autonòmica com aquests primeres setmanes vénen uns temps molt difícils per al nostre camp. Mesures com les del Sr. Piris amenacen directament la pròpia continuïtat del sector. La política que està impulsant el PP pot acabar, en poc temps, amb els pagesos de Mallorca.


      

 

 
PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: