"La fermesa d'un somriure" Sebastià Serra, en la memòria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

Notícies. 07/08/2003

L'Entesa considera molt decebedora la declaració de servei públic del transport aeri proposada pel PP

Una vegada conegudes les primeres dades sobre les propostes del Govern de l’Estat en relació a la declaració d’obligacions públiques del transport aeri, Entesa Nacionalista i Ecologista (ENE) la qualifica d’extraordinàriament decebedora, pels següents motius:

1) Es limita al transport aeri interinsular, deixant de banda les rutes de les Illes amb la Península, que són les més cares i que suposen el 75% de les efectuades en línia regular. Això suposa no tan sols un greu perjudici per a les economies familiars, sinó per a qualsevol intent de desestacionalització turística a les Pitiüses.

2) En el cas de les rutes interinsulars, cal tenir en compte que des de l’any 1996 ençà el trajecte Eivissa-Mallorca ha patit un encariment de quasi un 90%: 68,8 € el trajecte anada i tornada per a residents l’any 96, enfront del més dels 130 € actuals. La proposta del PP significa una rebaixa just del 30%. Això significa que fins i tot considerada l’evolució de l’IPC –és a dir, si ho mesuram en pta. o euros constants- els ciutadans de les Illes continuaran pagant el transport interinsular molt més car que tot just fa uns anys.

3) El PP pretén fer creure que l’augment al 50% en el descompte per resident –al qual es nega- i la fixació d’obligacions de servei públic amb establiment de preus màxims són mesures excloents una respecte de l’altra quan són plenament compatibles. Els descomptes als residents estan contemplats en la Llei de Règim Especial de les Illes Balears, mentre que les obligacions de servei públic estan regulades per una llei específica, tal i com succeeix a les Illes Canàries.

3) Les tarifes màximes proposades pel govern del PP quant al transport interinsular continuen suposant un greuge comparatiu amb les vigents a les Illes Canàries. Mentre que es proposa pel trajecte Eivissa-Palma -trajecte només d’anada, amb resident inclós- una tarifa màxima de 48 €, a les Canaries els trajectes més similars tenen un preu de 35,5 €. La diferència parla per si sola.

4) L’Entesa vol denunciar així mateix l’actitud rematadament sectària i partidista del PP en aquesta qüestió, intentant fer passar les actuals mesures com exemple de la seua bona gestió quan la realitat és que el Govern Aznar ha estat bloquejant deliberadament qualsevol millora del transport aeri a les Balears illes simplement perquè les institucions illenques no eren del seu mateix color polític.

5) L’Entesa insta als ciutadans i ciutadanes d’Eivissa i Formentera a continuar reivindicant una millora en el transport aeri de les Illes, perquè, com s’està demostrant, la mobilització i la pressió ciutadana són l’única via amb possibilitats reals per fer canviar d’opinió al PP i que arribem a disposar d’un transport aeri en condicions realment justes i dignes. Basti recordar que l’any 98 l’actual president del Consell Insular, Pere Palau, va arribar a justificar la pujada de les tarifes aèries si això servia per millorar els horaris i les freqüències (veure, per exemple, declaracions a Diario de Ibiza, 28-8-98).


      

 

 
PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: