III Memorial Antoni Mateu
El Bloc per Inca organitzà un recorregut per la memòria històrica per tal de retre homenatge als inquers i inqueres que patiren la repressió feixista per defensar els valors de la democrà cia i la llibertat
El Bloc per Inca, la coalició formada pel PSM-Entesa Nacionalista i Esquerra Unida-Els Verds, organitzà el passat dissabte 24 de febrer un recorregut per la memòria històrica d´Inca per tal de retre homenatge als inquers i inqueres que patiren la repressió feixista per defensar els valors de la democrà cia i la llibertat. Aquest acte s´emmarca dins el III Memorial Antoni Mateu i coincidà amb el 70è aniversari de l´afusellament del batle republicà a mans dels feixistes. Miquel Pieras, Josep Córcoles i Gabriel Pieras foren els encarregats de posar les pinzellades històriques a la trobada.
El recorregut s´inicià a l´Ajuntament d´Inca on l´historiador Miquel Pieras feu un repàs històric dels fets ocorreguts a Inca al voltant de les eleccions municipals del 1931, la proclamació de la II República i el cop d´estat franquista.
Després de visità l´exposició "Les llà grimes del silenci" que el pintor inquer Antoni Llompart ´Garreta´ té instal·lada a la galeria Cunium, la comitiva es dirigà fins al Claustre de Sant Domingo que va ser utilitzat com a presó pels colpistes. Allà , el periodista Josep Córcoles versà sobre la figura d´Antoni Mateu i Ferrer. També es pogué escoltar el testimoni d´Antònia Paris, filla del socialista inquer Andreu Paris empresonat al Claustre de Sant Domingo l´any 1936 i desaparegut l´11 de març del 1937 després de ser traslladat a la presó de Can Mir. Maria Antònia Oliver ParÃs, presidenta de l´Associació per a la Recuperació de la Memòria Històrica i néta d´Andreu Paris, fou qui llegà el testimoni de la seva mare.
A continuació, el recorregut feu una aturada a la plaça Antoni Mateu. Antoni RodrÃguez, regidor del PSM a l´Ajuntament d´Inca explicà la proposta d´erigir un monument en memòria dels represaliats per dirigir-se seguidament al cementeri municipal on el cronista oficial d´Inca, Gabriel Pieras, aportà més dades sobre la repressió a Inca. Per acabar, es guardà un minut de silenci en record de les vÃctimes.
|