El Bloc per Mallorca presenta les seves propostes programà tiques per al benestar dels animals
La sensibilitat cap als benestar dels animals que viuen en l’entorn humà és una caracterÃstica de les societats avançades. Amb motiu de la festivitat de Sant Antoni, el Bloc per Mallorca presenta les seves propostes programà tiques per al benestar dels animals.
La sensibilitat cap als benestar dels animals que viuen en l’entorn humà és una caracterÃstica de les societats avançades.
1. Prohibició de les curses de braus. Els “toros†són un espectacle tradicional que fa de la crueltat cap a un animal i de la seva mort el centre de la festa. Constitueix un espectacle absolutament impropi d’una societat amb un mÃnim de sensibilitat cap al patiment dels animals. El seu pretès carà cter “artÃstic†i el seu carà cter “tradicional†no serveixen per justificar la seva pervivència al segle XXI: la història és plena d’usos ben arrelats a la tradició i que avui considerarÃem inacceptables. Es tracta, a més, d’una tradició aliena a les Illes Balears. La comunitat autònoma, amb competències exclusives en matèria d’espectacles i activitats recreatives (punt 31 de l’article 30 de l’Estatut pròximament en vigor, tal com ha estat aprovat al Congrés), té la facultat de prohibir les curses de braus al territori de les Illes Balears. El Bloc durà aquesta proposta al seu programa, a més de promoure la declaració de ciutats anti-taurines.
2. Eliminació del sacrifici d’animals domèstics abandonats. A les caneres de les Balears, com és el cas del Centre Sanitari de Protecció Animal de l’Ajuntament de Palma, a Son Reus, es practica el sacrifici d’animals que hi ha anat a parar. Proposam una polÃtica que faci possible eliminar aquesta prà ctica. Per això són necessà ries mesures que evitin la proliferació d’animals abandonats, com són: promoure les esterilitzacions, promoure les adopcions d’animals per a les persones que en vulguin adquirir un, sanció per als que incompleixen l’obligatorietat de dur un xip, i més persecució i imposició de sancions dels abandonaments (tal com contempla la llei autonòmica 1/1992, de protecció d’animals que viuen en l’entorn humà ). Amb aquestes mesures serà possible que els animals que arriben a les “caneres†siguin esterilitzats i cuidats a les pròpies instal·lacions en lloc de ser sacrificats.
3. Més recursos per a associacions que treballen pel benestar animal. Hi ha una gran quantitat d’entitats privades que treballen pel benestar animal, sovint gestionant instal·lacions. Aquestes entitats es basen en el treball voluntari. Les ajudes institucionals són mÃnimes, mentre que les societats de caçadors reben una pluja de subvencions. Les institucions han de donar un major suport a la funció social que compleixen aquestes entitats.
4. Prohibició de les festes i activitats esportives amb crueltat per als animals. A les Illes Balears se segueixen practicant festes que inclouen tractes innecessà riament cruels cap a animals, com són els correbois o les amollades d’à nneres, prohibides per la Lle 1/1992, de protecció d’animals que viuen en l’entorn humà (art. 4). Cal reinstaurar la prohibició del tir esportiu al colomà o a la guà tlera, que aquesta llei prohibia i que va ser modificat per la Llei d’Acompanyament dels Pressuposts de 2003. Cal intensificar la vigilà ncia i persecució de prà ctiques il·legals, com són les “capeasâ€
5. Control del comerç d’espècies exòtiques. La moda de tenir espècies exòtiques com a animals de companyia alimenta el trà fic internacional d’aquestes espècies, la majoria de les vegades il·legal, i amb un brutal impacte sobre els ecosistemes de procedència. Tot i que les limitacions de les competències autonòmiques sobre aquesta qüestió (control de fronteres, convenis internacionals sobre espècies protegides, etc.), la comunitat auitònoma pot introduir mesures com: campanyes de sensibilització sobre l’impacte d’aquest comerç, regulació restrictiva sobre la tinença d’aquests animals (obligatorietyat d’un cens, etc.), major control sobre els comerços, servei de reciollida que eviti els abandonaments, etc.
|