"La fermesa d'un somriure" Sebastià Serra, en la memòria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

NotĂ­cies. 23/04/2003

El PSM acusa Matas de fer bandera de l’enfrontament lingüístic i defineix el català com a llengua de cohesió de les Illes Balears

El PSM acusa Matas de recuperar l’enfrontament lingüístic com a arma política i de ruptura social. Segons els nacionalistes, la política lingüística del PP va encaminada, clarament, a l’hegemonia del castellà per damunt del català i cap a la fossilització d’aquesta segona. En aquest sentit, l’actitud lingüística de Matas evidencia la manca de respecte cap a la cultura de les Illes Balears.

Els nacionalistes acusen el Partit Popular de pretendre, amb aquesta iniciativa, que la llengua sigui un element de conflicte i de controvèrsia i no una eina normal de comunicació i de cohesió social.

El PSM recorda al senyor Matas que l’única política de repressió lingüística que hi ha hagut a l’Estat espanyol ha estat del castellà contra la resta de llengües integrants de l’Estat, entre les quals s’hi troba el català. D’ençà de 1714, la llengua catalana ha estat retirada dels usos públics en favor de la castellana (escola, església, telèfon, ràdio, televisió...) fet que es va incrementar exageradament durant els quaranta anys de repressió franquista. Actualment, el català es troba en situació de desavantatge en relació a la llengua castellana en molts àmbits, i sense les eines necessàries per a la seva recuperació.

Els nacionalistes es lamenten que el PP consideri un problema la diversitat lingüística de l’Estat espanyol, quan hauria de ser un motiu d’orgull, perquè la diversitat és riquesa. Els nacionalistes consideren que, amb aquesta actitud, el PP demostra que li sobren qualsevol llengua que no siguin la castellana i per això li proposa que es desenvolupi exclusivament en territoris en què l’única llengua sigui el castellà.

El PSM aprofita l’avinentesa per recordar als populars que totes les actituds lingüístiques que van en contra de la diversitat i de les llengües minoritzades van en contra de l’essència mateixa de la humanitat.

ť
      

 

 
PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: