"La fermesa d'un somriure" Sebastià Serra, en la memòria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

Notícies. 07/10/2006

El PSM commemora el XXX aniversari de la formació nacionalista amb un multitudinari sopar a Santa Margalida

El PSM ret homenatge a Sebastià Serra i Busquets, Gabriel Oliver “Majoral” i Rafel Oliver i agraeix el treball realitzat per l’OCB, per la Plataforma “Salvem Mallorca” i per l’Associació per a la Recuperació de la Memòria Històrica.El PSM celebrà divendres un multitudinari sopar per commemorar el trenta aniversari del naixement de la formació nacionalista. Com ha fet els darrers anys, el PSM aprofita aquesta commemoració per mostrar el seu reconeixement a aquelles entitats o col·lectius que han destacat en la defensa i difusió de la cultura i de la identitat nacional, en la protecció del medi ambient o en favor de la solidaritat i el compromís social. En aquesta ocasió, el PSM vol agrair el treball realitzar per l’Obra Cultural Balear, per la Plataforma “Salvem Mallorca” i per l’Associació per a la Recuperació de la Memòria Històrica.

L’Obra Cultural Balear és la institució cívica i cultural de referència i de més influència a les Illes Balears quant a la promoció de la llengua catalana, la cultura i la identitat pròpies del poble balear. Va ser fundada el 1962 a Palma per un conjunt de mallorquins il·lustrats, convocats pel filòleg menorquí Francesc de Borja Moll, amb l'objectiu de promoure la llengua i la cultura autòctones.

Per la seva banda, la Plataforma “Salvem Mallorca” està formada per entitats com el GOB i Amics de la Terra i per les plataformes Son Real no té preu, Plataforma Autovia NO, Plataforma 2n Cinturó, Salvem La Real, SOS Can Vairet, Plataforma en defensa d’Es Carnatge, Plataforma Desdoblament Si Autovia NO i Plataforma pel Parc de les Vies. Aquestes són algunes de les entitats promotores d’una iniciativa legislativa que pretén aturar noves destrosses i la construcció de noves infraestructures i equipaments. En concret, pretén evitar la construcció d’autopistes i autovies, camps de golf, parcs temàtics, ports esportius, ampliacions d’aeroports, i alhora assegurar la protecció d’àrees rurals i naturals.

L’Associació per a la Recuperació de la Memòria Històrica de Mallorca és una iniciativa del Grup de treball sobre desaparicions forçades a Mallorca, creat l’any 2005 i integrat per persones interessades en conèixer la sort i el parador dels desapareguts durant la guerra civil a la nostra Illa. En aquest Grup hi ha familiars de desapareguts, juristes, historiadors i investigadors que varen contactar a través de la llista de correu de Memòria de les Illes. En 2005 i 2006, membres del Grup participaren en actes públics sobre la situació dels desapareguts i dugueren a terme una recerca en diverses fonts sobre les persones assassinades o desaparegudes a Mallorca en relació amb la guerra civil. El Grup va engegar el projecte de crear l’Associació Memòria Històrica, davant la inexistència d’una associació que permetés visualitzar el col·lectiu que en els darrers anys encapçala el moviment de recuperació de la memòria històrica a Mallorca i amb la intenció que aquesta associació pogués ser un punt de referència per a tots aquells interessats en aquest moviment.

En el mateix sopar, el PSM retrà també un homenatge a Sebastià Serra i Busquets, Gabriel Oliver “Majoral” i Rafel Oliver per la seva destacada contribució a la història del PSM i del nacionalisme progressista.

Sebastià Serra i Busquets fou, l’any 1976, membre fundador del PSI (Partit Socialista de les Illes) i participà activament en les tasques de conversió del PSI en PSM. Ha estat candidat i portaveu del PSM al Parlament de les Illes Balears i a l’Ajuntament de Palma. Orgànicament ha ocupat diversos càrrecs dins la formació nacionalista, entre ells, el de secretari general i el de president del Consell de Direcció Política.

Per la seva banda, Gabriel Oliver “Majoral” s’incorporà al PSI l’any 1977. L’abril del 1979 fou elegit conseller a les eleccions preautonòmiques i esdevingué el primer conseller en la història del PSM. El desembre del mateix any entrà a formar part de l’executiva del PSM. Com a conseller, Gabriel Oliver “Majoral” destacà especialment per la seva defensa del territori i de la llengua catalana.

Els nacionalistes també retran homenatge a Rafel Oliver, qui fou membre de les primeres executives del PSM i el primer alliberat d’aquesta formació. Rafel Oliver també fou director de la revista Mallorca Socialista, entre el 1979 i el 1983. Mallorca Socialista ha estat, des dels seus inicis el març del 1978, la publicació més important del nacionalisme polític a Mallorca.

En la celebració dels seus 30 anys d’existència, el PSM vol fer també un reconeixement a les agrupacions més antigues del partit nacionalista, entre les quals es troben Palma, Santa Maria, Inca, Montuïri, Algaida, Campanet, Manacor, Capdepera, Alcúdia, Sa Pobla, Artà, Porreres, Sóller, Pollença, Campos i Andratx. Així mateix, i com és tradicional en aquests sopars d’aniversari del PSM, també tendran un reconeixement aquells militants que enguany compleixen els seus vint anys de militància. Entre aquests es troben la presidenta del PSM i diputada al Parlament, Joana Lluïsa Mascaró, la vicesecretària del partit, Nanda Ramon, els regidors Antoni Rodríguez (Inca) i Sebastià Rexach (Petra), així com l’exsecretari d’organització Joan Antoni Salas, entre d’altres.

      

 

 


PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: