"La fermesa d'un somriure" Sebasti脿 Serra, en la mem貌ria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

Not铆cies. 04/10/2006

El PSM demana la protecci贸 urgent de les possessions de Mallorca com a b茅ns catalogats insulars

Antoni Alorda, portaveu del PSM al Consell de Mallorca, posa com a exemple d鈥檃quest deteriorament la possessi贸 de Son Bordils a Inca, fins on s鈥檋an despla莽at els dirigents nacionalistes.El PSM sol路licitar脿 al proper Ple del Consell de Mallorca la protecci贸 com a b茅ns catalogats insulars de totes les possessions mallorquines, amb indicaci贸 dels elements que cal preservar i un cert entorn de context. Els nacionalistes consideren urgent prendre aquesta mesura proteccionista donat que les possessions, tot i ser un patrimoni cultural de Mallorca de primer ordre, no compten amb cap protecci贸 gen猫rica, just unes poques s贸n b茅 d鈥檌nter猫s cultural i, tot i que moltes estan protegides pels cat脿legs municipals, s鈥檋a demostrat una defensa insuficient.
Gabriel Barcel贸, secretari general del PSM assegura que 鈥渁ctualment hi ha un bon grapat d鈥檃questes edificacions que estan en perill per operacions immobili脿ries o senzillament per deteriorament arquitect貌nic en els casos en els quals no se'ls hi ha dat un altre 煤s鈥. En aquest sentit, Barcel贸 d贸na suport a la recent den煤ncia d鈥橝RCA de qu猫 les possessions de Son Hug, Son Fornari i El Rafal, al municipi de Palma, estan en perill per la seva ubicaci贸 en zones de creixement.
Per la seva banda, Antoni Alorda, portaveu del PSM al Consell de Mallorca, posa com a exemple d鈥檃quest deteriorament la possessi贸 de Son Bordils a Inca, fins on s鈥檋an despla莽at els dirigents nacionalistes. El portaveu del PSM explica que les cases d鈥檃questa finca emblem脿tica ofereixen un llastim贸s i depriment espectacle: gran part de les teulades i els forjats estan passats per ull. S鈥檋an esbucat premeditadament depend猫ncies senceres i han desaparegut d鈥檈lles elements constructius 煤nics com pedres de mol铆, rentadors, llindes de portals i finestres, premses de formatjar, xemeneies, un mural cer脿mic i obra de pedra i ferro鈥.
El portaveu nacionalista explica que 鈥渆l manteniment dels b茅ns protegits correspon als propietaris per貌 l'administraci贸 hi ha de coadjuvar i en darrer extrem l鈥檋a d鈥榚xigir. En aquest sentit, Alorda recorda que 鈥渆n el cas de Son Bordils, hem demanat insistentment a l鈥橝juntament d鈥橧nca que actu茂, ja que 茅s b茅 catalogat municipal, per貌 Rotger no fan res mentre la casa s'esbuca; comunicat el tema al Consell, tampoc Bartomeu Vicens hi ha fet res鈥.
Finalment, el portaveu nacionalista apunta que 鈥渧oldr铆em que l'acord serv铆s per actuar realment perqu猫 som conscients que la simple declaraci贸 de b茅 protegit no 茅s suficient. No li basta a Son Bordils i no passa, per exemple, a les torres de defensa que s贸n totes elles BIC i, aix貌 no obstant, tamb茅 es van deteriorant davant els nostres ulls. Amb el que costa un quil貌metre d'autopista es podrien arreglar moltes de les nostres joies patrimonials.
      

 

 


PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: