"La fermesa d'un somriure" Sebasti脿 Serra, en la mem貌ria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

Not铆cies. 13/07/2006

El PSM insta el Consell de Mallorca a negar validesa a la distinci贸 que la Diputaci贸 atorg脿 a Franco l鈥檃ny 1953

El PSM tornar脿 a demanar al Consell de Mallorca que sufragui i erigeixi un monument emblem脿tic a la mem貌ria de tots els qui varen ser executats, perseguits o represaliats per haver defensat la democr脿cia i un r猫gim de llibertats enfront de la sublevaci贸 militar de 1936 i la dictadura franquista.El PSM presentar脿 al proper Ple del Consell de Mallorca una moci贸 d鈥檜rg猫ncia per instar a la instituci贸 mallorquina a negar qualsevol validesa a la Medalla 脷nica d鈥橭r i Brillants atorgada a Francisco Franco per part de la Diputaci贸 Provincial el juny de 1953. Antoni Alorda, portaveu del PSM, recorda que el Consell 茅s hereu en part de la Diputaci贸 i posa com a exemple el fet que els Fills Predilectes aprovats per la Diputaci贸 figueren a la Sala de Plens del Consell de Mallorca. En aquest sentit, Alorda sol鈥icita a la instituci贸 mallorquina que, com a gest simb貌lic, retiri la Medalla al dictador.

El PSM lamenta que el Partit Popular es negui reiteradament a condemnar la dictadura franquista. Alorda considera que l鈥檈xcusa que esgrimeixen els populars per oposar-se a la condemna 鈥溍﹕ infame, perqu猫 no es pot posar al mateix sac a aquells que moriren per defensar la democr脿cia amb aquells que donaren un cop d鈥檈stat鈥. Els nacionalistes recorden que, el 17 de mar莽, el comit猫 de l'Assemblea Parlament脿ria del Consell d'Europa acord脿 "la proclamaci贸 d鈥檜na declaraci贸 oficial de condemna internacional del r猫gim de Franco i es declari la data del 18 de juliol de 2006 com a dia oficial de comdemna del r猫gim de Franco" i que en una declaraci贸 semblant en el Parlament Europeu en sessi贸 de dia 4 de juliol, el PP, i els partits d鈥檈xtremadreta europeus, votaren en contra de condemnar el cop d鈥橢stat. El portaveu nacionalista considera que aquesta 鈥溍﹕ una actitud injustificable que cal reconduir鈥

El PSM considera 鈥渄e just铆cia鈥 que el Consell de Mallorca que condemni el cop d'estat franquista aix铆 com les greus violacions dels drets humans que es varen cometre durant la dictadura. Alorda recorda que 鈥渆l 18 de juliol de 2006 es compleixen 70 anys de la sublevaci贸 militar contra el govern de la Rep煤blica i que, arran de la sublevaci贸, es va produir una repressi贸 brutal a tot l鈥橢stat, amb un balan莽 a Mallorca de l鈥檕rdre de 3.000 morts i milers de damnificats durant molts d鈥檃nys per haver-se mantingut lleials a la legalitat republicana鈥.

Des del PSM consideren que la democr脿cia ha anat reconeixent a aquelles v铆ctimes de la llibertat, per貌 de manera insuficient. A parer dels nacionalistes, la transici贸 va segellar un pacte de silenci que ha escatimat la rehabilitaci贸 moral, pol铆tica i jur铆dica de les v铆ctimes, presos, exiliats i represaliats en general. En aquest sentit, el grup de Consellers del PSM sol鈥icitar脿 al Consell la creaci贸 d鈥檜na l铆nia de beques per a l鈥檈studi i difusi贸 de la repressi贸 franquista. A la mateixa moci贸, els nacionalistes demanaran a la instituci贸 mallorquina que insti al Parlament de les Illes Balears a crear una comissi贸 per tal d'investigar les violacions dels drets humans comesos pel r猫gim franquista a les Illes Balears.

Finalment, el PSM tornar脿 a demanar al Consell de Mallorca que sufragui i erigeixi un monument emblem脿tic a la mem貌ria de tots els qui varen ser executats, perseguits o represaliats per haver defensat la democr脿cia i un r猫gim de llibertats enfront de la sublevaci贸 militar de 1936 i la dictadura franquista. Els nacionalistes recorden que al text aprovat per l鈥橝ssemblea Parlament脿ria del Consell d鈥橢uropa 鈥渆s convida a les autoritats locals a que erigeixin monuments en mem貌ria de les vict铆mes del r猫gim franquista". En aquest sentit, Alorda lamenta que 鈥渁 difer猫ncia de totes les democr脿cies del nostre entorn, Mallorca no compta amb monuments de relleu a la mem貌ria de tots aquells que moriren o patiren persecuci贸 per defensar la democr脿cia i les llibertats. Totes ells mereixen el nostre homenatge i el nostre record鈥.
      

 

 


PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: