"La fermesa d'un somriure" Sebastià Serra, en la memòria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

Documents. 05/07/2005

Carta al President J. Matas

Benvolguts senyors Jaume Matas i Francesc Antich


Com b√© sabeu, el passat divendres, dia 2 de juliol, les Corts valencianes van aprovar el projecte de reforma de l'Estatut del Pa√≠s Valenci√† √ļnicament amb els vots del Partit Popular i del PSPV -PSOE. Aquesta setmana, el president de les Corts valencianes i els portaveus del PP i PSOE de la cambra auton√≤mica han presentat al Congr√©s dels Diputats el text aprovat perqu√® al comen√ßament del pr√≤xim curs pol√≠tic sigui debatut a la cambra baixa.


Molts de valencians i valencianes havien demanat un nou Estatut m√©s d'acord amb la seva identitat hist√≤rica i la seva "realitat pol√≠tica. Un Estatut que recoll√≠s una major capacitat financera, m√©s atribucions pol√≠tiques i major garantia de conservaci√≥ del territori i dels recursos naturals. Ara, per√≤, el partit que governa al Pa√≠s Valenci√† i el primer partit de l'oposici√≥, tot obviant les opinions discrepants d'altres partits pol√≠tics i d'una gran part de la societat civil, han pactat i aprovat un text estatutari que, si b√© √©s cert que inclou alguns avan√ßos que ja fa estona s'hi haurien d'haver incorporat, en general √©s un text regressiu i decebedor en molts d'aspectes. Aquesta reforma, per tant, trunca clarament les expectatives d'avan√ßar en l‚Äôautogovern, de millorar les formes de representaci√≥ pol√≠tica i de garantir els trets cultural s i ling√ľ√≠stics propis del Pa√≠s Valenci√†.


El text aprovat ara per les Corts valencianes manté els símbols identitàris que es varen
imposar als valencians fa un quart de segle -denominació, llengua, bandera, himne .....;
conserva la denominaci√≥ del pa√≠s com a Comunitat Valenciana; consolida l'ambig√ľitat ling√ľ√≠stica; evita el reconeixement de la unitat de la llengua catalana; i relega la llengua pr√≤pia dels valencians a un paper secundari i subsidiari, ja que no incorpora cap refer√®ncia expressa als drets ling√ľ√≠stics dels valencianoparlants.


D'altra banda, el "nou" Estatut fixa una baixa quota d'assumpció de competències; perpetua un model territorial antiquat -basat en les diputacions provincial s- i centralista; preveu un sistema de finançament clarament insuficient que mantindrà la dependència absoluta de Madrid; i presenta un articulat que dóna cobertura a la depredació territorial i a un desenvolupament general clarament insostenible.


Aquesta minsa reforma de l'Estatut tamb√© suposa la perpetuaci√≥ d'un greuge democr√†tic vergony√≥s pel que fa a la participaci√≥ i representaci√≥ pol√≠tica, ja que mant√©n la barrera del 5% per obtenir representaci√≥ parlamentaria. Aquesta mesura inadmissible i incomprensible condemna centenars de milers de persones a no tenir veu a les institucions valencianes. El nou text no garanteix tampoc la representaci√≥ col¬∑lectiva deIs valencians i valencianes a les institucions europees i internacional s i, pel que fa a la carta de nous drets, aquests queden redu√Įts a simples declaracions de bona voluntat.

√Čs evident que aquest Estatut neix amb un gran d√®ficit democr√†tic, no representa cap consens, deixa de costat milers de ciutadans i ciutadanes i no recull les propostes d'entitats c√≠viques, cultural s i sindicals que, tot i haver estat consultades, no han estat escoltades. No s'ha obert un debat social i pol√≠tic real, perqu√® els ciutadans puguin fer seva aquesta reforma estatut√†ria. √Čs evident que els dos partits majoritaris han actuat d'esquena a la societat valenciana i als seus interessos.


Atesa aquesta lamentable situació política i atesa la forma en que els vostres respectius partits polítics (PP i PSOE) han elaborat, pactat i aprovat la reforma de l'Estatut al País Valencià, des del PSM-Entesa Nacionalista ens demanam amb molta preocupació si la reforma del nostre Estatut es pensa fer de la mateixa forma, amb continguts similars i amb esquemes polítics equivalents.


Pensam que seria realment lamentable que un proc√©s tan ambici√≥s com el que s 'ha posat en marxa a tot l'Estat es tanc√†s amb una llista de petits reto es estatutaris que s'haurien pogut aconseguir amb processos menys grandiloq√ľents. Des del PSM-Entesa Nacionalista, en canvi, pensam que aquesta √©s una oportunitat √ļnica per equiparar el nostre pa√≠s amb els processos auton√≤mics m√©s avan√ßats: compet√®ncies, finan√ßament, garanties democr√†tiques, reformes institucionals...


√Čs per aix√≤ que demanam una reflexi√≥ general als partits majoritaris i estatal s sobre la import√†ncia que t√© l‚Äô Estatut per a les Illes Balears. Mereixem un nou Estatut que es correspongui i s' adeq√ľi a la nostra personalitat hist√≤rica, territorial, cultural i ling√ľ√≠stica. Tenim la possibilitat de superar les mancances del nostre autogovern creant un nou Estatut que millori la qualitat de vida de la nostra societat, que millori les institucions pol√≠tiques pr√≤pies, que assolesqui del m√†xim sostre competencial possible i que ens permeti exercir efica√ßment l' autogovern per millorar les prestacions deIs serveis p√ļblics i les relacions entre l' Administraci√≥ i la ciutadania. Les forces pol√≠tiques d'aquestes Illes han de tenir la m√†xima ambici√≥ per a aquest pa√≠s i aix√≤ s'ha de plasmar amb seguretat i sense complexos en un nou Estatut per a les Illes Balears.


Allò que ara ens interessa, per tant, és avançar aprofitant el moment polític actual a I'Estat espanyol, cercar el consens de totes les forces polítiques, prioritzar els interessos de les Illes Balears i pensar en el benestar deIs seus habitants donant-hi veu a tothom.


Fa mesos que des del PSM fem feina, dins i fora de les institucions, per defensar la nostra proposta per al nou Estatut. Pensam que un consens realment ampli i representatiu amb les altres forces pol√≠tiques √©s possible, sempre que aquestes forces demostrin un m√≠nim de respecte al nostre pa√≠s i d'ambici√≥. Rebaixar, en canvi, substancialment aquestes leg√≠times aspiracions o no tenir-Ies en compte, demostraria un altre cop, als nostres ulls, la inefic√†cia i la insufici√®ncia de la via estatut√†ria. √Čs per aix√≤ que, en aquest moment, us demanam sentit de pa√≠s i ambici√≥ pol√≠tica suficient per donar una oportunitat al nou Estatut que necessitam. Estam conven√ßuts que tots hi sortirem guanyant.


Atentament


Gabriel Vicens i Mir

Secretari general del PSMPalma, 5 de juliol de 2005
Ě
      

 

 


PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: