El nostre Estatut
No Ă©s una bona notĂcia per a Balears l’aprovaciĂł d’un estatut polĂtic que negligeix la realitat nacional de les Illes Balears, que en realitat no ens permet guanyar autonomia financera i que relega la llengua pròpia a una posiciĂł d’inferioritat. El fet que l’Estatut certament reculli certs avanços competencials (avanços que ja fa estona tenen altres autonomies) no pot amagar el fracĂ s, la frustraciĂł, de no haver equiparat el nostre autogovern a les “autonomies” mĂ©s capdavanteres de l’Estat.
S’ha deixat perdre una gran oportunitat. El PSIB i UM han votat l’Estatut del PP i ens han condemnat a tornar a estar molts anys a la coa del procés autonòmic. Procés autonòmic que cada vegada costa més d’entendre i en el que cada cop ens sentim més incòmodes.
A tall de mostra, aquests dies el BNG i el PSOE han pactat el “carĂ cter nacional” de GalĂcia al nou Estatut. “Ja no basta la denominaciĂł de nacionalitat històrica per una naciĂł indiscutible, s’ha de pujar un esglaó”, diu Anxo Quintana. PaĂs Basc, Catalunya, ara GalĂcia, fins i tot Andalusia... Mentrestant aquĂ, una vegada mĂ©s, nosaltres hem d’acotar el cap. O millor dit; ens fan acotar el cap.
No puc compartir, en absolut, l’argument que es defensa des de l’entorn proper al PSIB o UM. Es vol fer veure que aquesta reforma és enormement positiva atès que avança sensiblement en nivell d’autogovern i en els temes “delicats”, com ara la llengua, al cap i a la fi ho deixa tot igual, com estava abans.
Això no Ă©s aixĂ. En aquests moments no Ă©s possible obviar el procĂ©s de reforma que s’ha produĂŻt a Catalunya, el que s’ha iniciat a GalĂcia, el debat sobiranista esdevingut al PaĂs Basc o, simplement, les decisions ja preses a d’altres estatuts (Andalusia, PaĂs ValenciĂ ...). Tampoc no es pot obviar, de cap manera, la conjuntura polĂtica a les Balears, la polĂtica d’extermini lingĂĽĂstic i cultural que aplica el Govern Matas aquesta legislatura. Tot plegat fa que una qĂĽestiĂł reflectida a l’Estatut sigui realment un progrĂ©s o un retrocĂ©s, un pas endavant o una clara renĂşncia, en comparaciĂł amb els altres processos estatutaris.
No admetre la realitat nacional de les Illes Balears al nou Estatut, no voler que la llengua catalana a les Balears tengui la mateixa consideraciĂł legal que la llengua castellana, no permetre reforçar les qĂĽestions de reconeixement identitari, no progressar gens en autonomia financera, no aprofitar la reforma per aprofundir els vincles de tota mena amb la resta de PaĂŻsos Catalans, no voler fer res de tot això... no Ă©s precisament deixar les qĂĽestions “delicades” iguals, aixĂ com estaven abans. En absolut.ť
|