Quan existeix un problema, et preocupa i no te’n surts, no hi ha res més senzill que buscar un mac de fer trons, responsabilitzar una persona del problema i confiar que, d’aquesta manera, sigui més fà cil eludir les teues responsabilitats i traspassar-les a aquell o a aquella. A la vegada, s’intenta enfonsar aquella persona sota el pes de reiterades acusacions i, en darrer terme, anul·lar-la com a contrincant.
Â
Aquesta Ă©s la nefanda actitud que han emprĂ©s els dirigents del PP i del Consell d’Eivissa i Formentera amb Fanny Tur i Pilar Costa. Per a ells, sĂłn les dolentes de la pel·lĂcula antiautopistes, els cervells grisos de les mobilitzacions, unes incitadores als actes mĂ©s violents que s’hagin donat mai a Eivissa i, en definitiva, unes expertes en kale borroka que deixen en mal paper als de Jarrai.
Â
Encara que pugui ser engorrĂłs haver de posar-se a desmentir aquestes acusacions, un no es cansa de defensar la democrĂ cia de la forma mĂ©s radical possible. SĂ, gent del PP, han llegit bĂ©: radical. La democrĂ cia no Ă©s nomĂ©s una convocatòria cada ix anys per decidir quins han de ser els nostres representants institucionals i els governants, no. La democrĂ cia Ă©s un dret universal que algunes persones intentam exercir dia a dia. Si les urnes no ens donen la raĂł en determinat assumpte, hi ha infinitat de legĂtimes, legals i netes maneres de provar que l’assumpte en qĂĽestiĂł es resolgui com un voldria. Si, a mĂ©s, un no estĂ sol i hi ha moltĂssima mĂ©s gent que pensa el mateix, un es carrega de raons i segueix cercant maneres perquè l’entorn d’un es paregui mĂ©s al seu ideal. Si aquestes maneres sĂłn respectuoses, pacĂfiques i tenen fonament, podrem parlar de l’exercici dels drets sota una perspectiva democrĂ ticament radical. Ja sabem que al PP li encanta cercar radicals, acusar-los de ser-ho i mirar de portar-los als tribunals.
Â
Fanny Tur o Pilar Costa sĂłn dues persones entre les moltes que es posicionen dia sĂ i dia tambĂ© contra uns projectes viaris que es pretenen fer a Eivissa i que acumulen infinitat de crĂtiques respecte del seu concepte i de la seua execuciĂł. Aquestes crĂtiques les formulen les persones mĂ©s afectades directament i les que s’ho consideren. Algunes d’aquestes crĂtiques es formulen legĂtimament en les institucions pĂşbliques, d’altres en les instĂ ncies judicials i, d’altres, directament en el lloc on es dĂłna el problema. TambĂ© legĂtimament. LegĂtimament s’indignen molts propietaris quan se senten atropellats per l’actuaciĂł del Govern de les Illes Balears en el tema.
Â
La Plataforma Antiautopistes va buscar el suport d’entitats i partits polĂtics. Va fer una crida a tots els partits i el PP mai va donar-los suport ni els hi dĂłna. Fanny Tur o Pilar Costa sĂłn dues persones mĂ©s d’aquesta extensa i, de moment, exitosa xarxa cĂvica que lluita –democrĂ ticament- contra uns projectes viaris desmesurats per a Eivissa.
Â
Des de l’Entesa (ENE) hem denunciat sempre el vandalisme i els excessos quan s’han produït. I els que han sorgit en el conflicte antiautopistes, també. Fanny Tur o Pilar Costa ho han fet igualment, de la mateixa manera que la pròpia Plataforma o les entitats que li donen suport.
Â
Demanam al PP que no simplifiqui les coses, que no carregui les tintes contra dues persones, que entengui que hi ha un autèntic problema i moltes persones, i, sobretot, que enceti el dià leg al voltant de les autovies.
Â
Â
Maurici Cuesta i Labèrnia,
Secretari general de l’Entesa Nacionalista i Ecologista d’Eivissa (ENE)
ť