Per un Bloc Nacionalista i Progressista
Diario de Mallorca Â
* Gabriel BarcelĂł Ă©s membre de l'executiva del PSM i candidat a la secretaria general.
Aquests darrers anys hem assistit a una radicalitzaciĂł cap a l’extrema dreta de les polĂtiques del Partit Popular. El PP cada vegada actua amb menys complexos contra la llengua i cultura pròpies d’aquesta terra, contra el territori, contra el moviment social que no li Ă©s afĂ... El pacte amb UniĂł Mallorquina (que des del partit de Munar havien venut que serviria per centrar el govern) no ha impedit aquesta polĂtica que marquen els Acebes, Zaplana i Rajoy des de Madrid. Pel que fa a polĂtiques territorials destructores, la connivència d’UM ha estat total. Pel que fa a llengua i cultura, UM ha fet costat explĂcitament a algunes de les mesures del PP mĂ©s antimallorquines. I pel que fa a l’autogovern, l’aportaciĂł real d’UM ha estat nul·la.
Això ha provocat que a les Illes Balears es percebi que una part important de l’electorat ja estĂ cansat de les polĂtiques depredadores de la dreta, però per altra banda se sent desanimat perquè les distintes opcions polĂtiques progressistes i nacionalistes no acaben d’oferir una proposta engrescadora, que faci creĂŻble una victòria de l’esquerra i del nacionalisme.
Juntament amb aquesta situaciĂł, hem de tenir en compte la clara tendència electoral que s’estĂ vivint a les Illes Balears, eleccions rera eleccions, cap al bipartidisme. Mentre el vot cap als grans partits estatals creix, el de la resta de formacions polĂtiques s’estanca o baixa. I admetre la hipòtesi de la desapariciĂł dels partits autòctons Ă©s tant com resignar-nos a ser, per sempre mĂ©s, una provĂncia.
Finalment, hem d’analitzar els importants canvis sociològics i demogrà fics que estam vivint a les Illes, especialment a Eivissa i a Mallorca. Una immigració que prové de totes bandes del món, especialment del països europeus, però també del nord d’Africa i de sudamèrica, amb el que això significa de mescla de cultures, llengues, religions,... I per suposat el creixement de l’à rea metropolitana de Palma, afavorit encara més per les autopistes construïdes darrerament. Tota Mallorca ja és una gran ciutat.
Tots aquests factors foren analitzats en el passat congrĂ©s del PSM-Entesa Nacionalista, celebrat a Manacor a finals de 2004. Atesa la conjuntura social i polĂtica que abans hem comentat, els nacionalistes vĂ rem prendre el segĂĽent acord:
“... El PSM ha d’explorar les possibilitats d’unitat del nacionalisme i de l’esquerra, en el ben entès que qualsevol avanç cap a aquest bloc s’ha de produir a partir de la coincidència entorn d’un projecte comĂş, inequĂvocament nacionalista, d’esquerres i ecologista.
“El bloc no pot ser una força amb vocació de frontissa, sinó l’alternativa a la dreta espanyolista i el bipartidisme. El bloc nacionalista i progresista ha de ser una força à mplia i transversal, capaç d’encabir dins del seu si totes les opinions i sensibilitats de l’arc nacionalista i progressista, amb vocació majorità ria, integradora i atenta a la societat.
Estic convençut que aquesta proposta és plenament vigent i absolutament necessà ria, i per això com a candidat a secretari general en el congrés que el PSM celebrarà el mes de maig plantejaré que es posi a debat entre els militants del PSM. És una proposta que significa obrir i ampliar el PSM, i oferir a l’electorat una alternativa nova capaç d’il·lusionar i fer possible el canvi de govern a les institucions de Mallorca i de les Illes Balears, que no es poden permetre quatre anys més de govern del PP sense acabar diluïdes en el magma provincià i despersonalitzat d’un Levante español cobert de ciment i de camps de golf.
Per als que creim en una Mallorca lliure, verda i solidĂ ria el moment Ă©s dramĂ tic: una victòria del PP consumaria la devastaciĂł del paĂs; el bipartidisme en clau espanyola significaria la nostra despariciĂł com a entitat nacional diferenciada. És urgent assegurar una sòlida presència de l’esquerra nacional que faci possible un nou govern mallorquinista i de progrĂ©s.
El Bloc no Ă©s nomĂ©s una necessitat per al PSM –el partit pot afrontar, amb feina i esforç, unes eleccions en solitari-: Ă©s una necessitat per a la Mallorca progressista i nacionalment compromesa. I el PSM Ă©s això, un instrument al servei de Mallorca. Estimem-lo i facem-lo gran: en bloc! ť
|