"La fermesa d'un somriure" Sebastià Serra, en la memòria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

NotĂ­cies. 22/10/2002

Tu i jo ho sabem. I ells?

Que la llengua Ă©s un dels senyals visibles mĂ©s importants de la cultura menorquina, tu i jo ja ho sabem. Que conservar-la i reforçar-la Ă©s una tasca necessĂ ria per a la nostra supervivència cultural, ja ho sabem, tambĂ©. Que la llengua catalana Ă©s l’aportaciĂł genuĂŻna que feim els menorquins a la diversitat lingĂĽĂ­stica mundial, i que a mĂ©s a mĂ©s Ă©s la llengua que ens han transmès els nostres pares i avis, amb la qual hem après a dir les primeres paraules, ja fa temps que, tu i jo, ho sabem. I sabem, aixĂ­ mateix, que aquesta llengua nostra ha estat maltractada per la història (de 1802 ençà, sobretot), que ha estat prohibida i ridiculitzada en nom d’una altra de molt mĂ©s potent (però no per açò mĂ©s vĂ lida ni legĂ­tima).

Però encara en sabem mĂ©s, de coses. Tu i jo sabem que, d’uns anys ençà, ens han permès que la llengua nostra sigui “cooficial” a la nostra terra i ens han donat permĂ­s per a rallar-la en determinats Ă mbits. I fa mĂ©s poc ens hem entemut que n’hi ha que diuen que, a partir d’ara, ja no serĂ  mĂ©s la llengua de la nostra terra: que ara en tindrem dues, i que si xerram en la nova llengua –que no Ă©s la llengua dels nostres avis- serem mĂ©s ben educats, perquè aixĂ­ ens entendrĂ  tothom. I com que tu i jo ja no tenim deu anyets i de coses n’hem vistes, sabem que encara que sigui “cooficial”, molts jutges, guĂ rdies civils i, fins i tot, treballadors com tu i com jo que vĂ©nen de fora, no volen que els xerrem en la llengua nostra, i diuen que no la volen aprendre i no tenen per què entendre-la, i que els xerrem en la seva perquè si no serem uns mal educats o, encara pitjor, uns nacionalistes. I desgraciadament sabem que, de poc ençà, la nostra llengua ha començat a recular a la nostra pròpia terra.

Tot açò tu i jo ja ho sabem. Però n’hi ha que encara no ho saben.

Aquest dissabte, tu i jo, que ja ho sabem, anirem al Correllengua, a dir ben fort i ben clar que aquesta llengua Ă©s l’Ăşnica que tenim, i que hem de defensar-la i rallar-la amb tothom i pertot, perquè corre el risc de desaparèixer. Però tambĂ© hem de dir als que encara no ho saben que, si vĂ©nen, encara hi som a temps.

Joves d’Esquerra Nacionalista i Ecologista de Menorca (JEN)

ť
      

 

 


PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: