"La fermesa d'un somriure" Sebastià Serra, en la memòria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

NotĂ­cies. 15/10/2002

El PSM denuncia que amb el nou sistema de finançament local els municipis de Balears perdran més de 28 milions d’euros

El PSM-Entesa Nacionalista vol denunciar que el nou sistema de finançament local, aprovat el passat divendres pel govern de l’estat, perjudica molt greument a la majoria dels municipis de les Balears, que veuran perdre més de 28 milions d’euros.

Un sistema que retalla i molt els ingressos que actualment tenen els ajuntaments, la qual cosa obligarà a aquests a augmentar la pressió fiscal sobre els seus ciutadans per poder subsistir. Amb aquest nou sistema de finançament, els petits ajuntaments no tenen garantida la suficiència financera per poder fer front a les demandes més bàsiques del municipi.

Entre els aspectes a destacar, cal esmentar el fet que amb la supressió de l’IAE per a la gran majoria d’empreses, reduint-ho tan sols a les més grans, perjudicarà de forma ostensible als municipis més petits, ja que aquests no tenen grans empreses que cotitzin l’esmentat IAE.

Davant això, el nou sistema de finançament proposa una compensació en forma de participació en trams de l’IRPF o l’IVA, però aquesta ajuda té trampa ja que es limita tan sols als ajuntament de més de 100.000 habitants i capitals de província, amb la qual cosa a Balears es redueix tan sols a Palma, mentre que la resta de municipis no participaran d’aquesta compensació.

Així mateix s’afegeixen petits detalls que no fan més que augmentar l’asfixia a la qual sotmeten a la gran majoria d’ajuntaments, com ara la no inclusió de la telefonia mòbil en el paquets de cotitzacions de serveis com ara la telefonia fixa, el gas i l’electricitat. Igualment, es reduiran de forma contundent les recaptacions per taxes i imposts de construcció, ja que s’eliminen alguns d’ells.

Un nou sistema de finançament local, que arriba en un moment en que aquest era l’assignatura pendent de l’estat, ja que aquestes mesures s’afegeixen a la situació delicada que ja estan patint en molts casos, a causa tant de la llei d’estabilitat financera o de dèficit zero, que no permet l’endeutament als consistoris, o al fet que aquests han hagut d’assumir i costejar serveis dels que no tenen competències ja que si no ho fan el municipi es queda sense aquest servei perquè l’estat no els dota ni físicament ni econòmicament.

ť
      

 

 
PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: